maskinentreprenoren logo

Landet runt

Anders bidrar till en mer jämställd byggbransch


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Efter en konferens för några år sedan om machokultur i byggbranschen fick Anders Lindén, programansvarig för programmet högskoleingenjör, byggteknik på Örebro universitet upp ögonen ordentligt för jämställdhetsfrågorna.

– Jag kände att nu var det dags att göra någonting. Redan veckan efter tog jag upp frågan med studenterna, visade ett par filmer och började diskutera, berättar han.

Numera är jämställdhet inskrivet i utbildningen och tanken är att de åtminstone en gång i varje årskurs ska arbeta med jämställdhetsfrågor.

– Det är viktigt att återkomma i varje årskurs och påminna eleverna. Jag hoppas att de ska ha med sig en förståelse och våga säga ifrån när de ser något som inte är okej på arbetsplatserna de kommer ut till efter utbildningen, säger han.

Studenterna får också svara på en egen jämställdhetsenkät och resultatet har visat att 40 procent av tjejerna på utbildningen har känt att de fått ta viss en roll eller arbetsuppgift beroende på deras kön.

– En student uppgav att hon kände sig som ”gruppens tjatiga morsa”. Det var också vanligt att tjejerna var de som fick föra anteckningar och blev ansvariga för att föra arbetet framåt, berättar Anders Lindén.

Nyligen fick han ta emot Örebro läns jämställdhetspris 2021 för sitt arbete.

– Det känns jättekul förstås och ger motivation att fortsätta arbetet. Många försöker nog gömma sig bakom att de inte tycker att de har kompetens inom det här, men det handlar mer om att väcka tankar och diskutera frågorna. Jag har fått väldigt mycket positiv respons hittills, säger Anders Linden.

Text:

Örebro läns jämställdhetspris 2021:

”Anders Lindén har med nytänkande bidragit till stor förändring i en mansdominerad bransch genom att utveckla, förankra och implementera ny kunskap i mötet med studenter. /…/ Anders har synliggjort att arbetet för ett jämställt samhälle berör och bör involvera män”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer