maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Andrahandsvärdet på maskiner rusar

Sedan slutet av sommaren har både maskinleverantörer och entreprenörer fått se hur värdet på begagnat har ökat drastiskt. Längre leveranstider och högtryck i byggsvängen ligger bakom.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Priset på bättre begagnat, under 8 000 timmar och högst fem år gamla ökar drastiskt/genrebild Foto: Delvator

Maskinentreprenörer som har haft turen att beställa nya maskiner som levereras inom kort kan räkna med ovanligt bra betalt för de maskiner man tänker göra sig av med, i varje fall om de inte är äldre än fem år och helst inte har fått fler än 8 000 timmar. Det här rapporterar olika aktörer från branschen till tidningen Maskinentreprenören. Både entreprenörer och leverantörer.

- Det verkar vara främst här i Sverige jag märker det. Och det hör av sig en hel del människor och ställer frågor. Säljer man sin maskin nu, och har en ny på ingång, så lär man få klart bättre betalt än normalt, säger Peder Johansson, som är försäljningsansvarig för Richie Bros i Sverige.

EMSG konstaterar samma sak, och det finns enstaka fall av även äldre maskiner här som har gått att sälja till ett betydligt högre pris än vad EMSG hade kunnat betala i inbyte. EMSG råder nu flera av sina kunder att beställa nya maskiner i mycket god tid, för leveranstiderna på nya börjar bli ganska långa. Det talas nu om 6-9 månader utan vidare.

Sveriges största leverantör Swecon känner självfallet också av det, och här har handeln med begagnat fått se en rejäl nedgång. Maskinentreprenörer i landet väljer helt enkelt att sälja direkt till kollegor eller direkt utan någon maskinleverantör som mellanhand.

- Tillgången till maskiner är nu begränsad, och samtidigt är det mycket jobb som ska göras här framöver, så det påverkar priserna. Swecon har svårt att hänga med här med dessa priser, och det påverkar såklart vår affär för begagnat, säger Magnus Halvarsson, marknadschef på Swecon.

Flera rapporterar om att halvledarbrist och ovanligt höga fraktpriser också påverkar leveranskedjorna.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer