maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Anebyhus ansöker om konkurs

Anebyhusgruppen har kämpat hela året för att hålla verksamheten uppe, men nu kastar företaget in handuken då ledningen inte ser någon ljusning på ingång i husmarknaden och ansöker om konkrus.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Anebyhusgruppen har den 23 augusti lämnat in en ansökan om konkurs vid Växjö tingsrätt. Foto: Anebyhusgruppen/Pressbild

Den 23 januari 2023 beviljades Anebyhusgruppen rekonstruktion av Växjö tingsrätt. Anledningen till att företaget hade hamnat i denna svåra ekonomisk situation var de snabba och extremt kraftiga prisökningar på material och entreprenader i kombination med de leveransproblem som uppstod på grund av pandemin och kriget i Ukraina.

När kriget i Ukraina startade och inflationen tog ny fart på samt räntorna ökade kraftigt så avstannade i princip hela styckehus- och bostadsrättsmarknaden helt, skriver Anebyhus i ett pressmeddelande. I början av rekonstruktionen fanns förhoppningar om en stabiliserad ränta och en återhämtning av bostadsmarknaden under året. Bolaget kan nu konstatera att så inte skett utan att den svaga bostadsmarknaden istället ser ut att hålla i sig och ännu finns ingen ljusning i sikte, menar företagsledningen. Därför har Anebyhusgruppen den 23 augusti lämnat in en ansökan om konkurs vid Växjö tingsrätt.

- Vi har under åter arbetat hårt med att anpassa oss till ett väsentligt försämrat marknadsläge. Förutom kraftiga kostnadsbesparingar har vi utvecklat nya produkter för hyresrättsmarknaden. Vi kan dock konstatera att marknadsläget, i kombination med att vi har befunnit oss i rekonstruktion, inneburit att det varit väldigt svårt för oss att få in nya orders. I dagsläget är vår orderbok därför i princip tom och vi ser ingen snabb ljusning på marknaden. Detta innebär att vi har hamnat i en situation där vi tvingas ansöka om konkurs, säger Fredrik Anheim, VD för Anebyhusgruppen.

- Vi ser dock att det finns en efterfrågan på våra hyresrättsprodukter, samtidigt som förutsättningarna på den svenska bostadsmarknaden gör det väldigt svårt för alla aktörer att räkna hem nyproducerade bostadsprojekt. Det är såklart ett oerhört tungt beslut att behöva begära bolaget i konkurs, säger Johan Enocson, ägare till Surewood Industries, koncernen där Anebyhusgruppen ingår.

- Jag har ägt företaget ända sedan 2006 och varit igenom flera konjunkturcykler, fortsätter han, men ingen av de tidigare nedgångarna på marknaden har varit ens i närheten så stora som denna. Marknaden för nyproducerade villor och flerfamiljshus är för tillfället, i princip, död.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer