maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Går inte att matcha löner där fri bil och diesel ingår”

Ankie Larsson, Miljöplanering i Tumba AB och styrelseledamot i ME

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Vilka sakfrågor tycker du just nu är de mest viktiga att lyfta i branschen?

– Vi som vill ha långsiktiga relationer till våra medarbetare blir ganska hårt pressade av att det nu är sådan konkurrens om personal att många av oss inte klarar av att möta de löner och förmåner som vissa företagare är beredda att erbjuda när de försöker locka över medarbetare. Det är orimliga nivåer, tycker jag. Ibland inte tillåtna.

Ser du någon bra lösning på situationen – vad kan en företagare göra åt detta?

– En sak som jag tänker är ju att den lågkonjunktur som nu är på gång kan spela oss i händerna som satsar på långsiktiga relationer och bra arbetsmiljö. Vi som är seriösa håller heller inte på den typen av olagliga otillåtna upplägg med fri bil och diesel för att locka över personal. Det är i längden inte bra för någon, varken företagare eller medarbetare. Eller för branschen i stort.

Är rekryteringsfrågan i stort ett av branschens allvarligaste bekymmer?

– Inte bara i vår bransch. Det är ett samhällsproblem. Titta på sjukvården till exempel. I vår bransch är det inte bara maskinentreprenörer som har svårt; även våra beställare. Så vi har mycket att jobba med för att få ungdomarna att se hur bra vår bransch är. Sedan behöver branschen också anpassa sig bättre för att möta de nya generationernas syn på arbets-tider och liknande.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer