maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Anläggingsmaskiner på väg till Afrika - stoppade i Portugal

I maj hittades två svenska maskiner och en traktor i Portugal tack vare en dold GPS-sändare som satt i den ena maskinen. Maskinerna var efterlysta i Sverige.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Ett oseriöst företag hade i våras hyrt en grävmaskin, en hjullastare och en traktor från tre olika hyresföretag med förevändningen att om att de skulle användas på olika byggarbeten i Sverige. Men istället fördes maskinerna ut ur Sverige och skulle på en längre resa till köpare. Foto: Larmtjänst

Ett oseriöst företag hade i våras hyrt en grävmaskin, en hjullastare och en traktor från tre olika hyresföretag med förevändningen att om att de skulle användas på olika byggarbeten i Sverige. Men istället fördes maskinerna ut ur Sverige och skulle på en längre resa till köpare.

- Företaget som ägde grävmaskinen hörde av sig till Larmtjänst och berättade det fanns en dold gps-sändare i maskinen som gav ifrån sig signaler från Lissabon i Portugal, säger Per Norström på Larmtjänst som jobbar med utlandsrelaterade frågor.

Larmtjänst kontaktade både svensk och portugisisk polis. Polisen i Lissabon fick koordinaterna och åkte till platsen. Där fanns den efterlysta grävmaskinen men även den efterlysta hjullastaren och den efterlysta traktorn. Det framkom på platsen att de bägge maskinerna och traktorn skulle skeppas vidare till Afrika. Maskinerna och traktorn, som tillsammans var värda ca 2,2 miljoner kronor, beslagtogs.

I samband med beslaget kunde polisen i Lissabon senare ta ytterligare tre svenska bilar som försvunnit genom kreditbedrägerier. Utredningen i Portugal pågår fortfarande.

- Vi hoppas att beslaget snart hävs, så vi kan börja planera hemtransport av maskinerna, säger Per Norström.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer