maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Anläggningsbyggare överprövar flest upphandlingar

Sett till antal överprövningar är det upphandling av anläggningarbete som ligger i topp. År 2022 avsåg drygt 4 600 annonserade upphandlingar anläggningsarbete. Det motsvarar 27 procent av alla annonserade upphandlingar. Andelen upphandlingar av Anläggningsarbete som överprövas är 4,5 procent, enligt Upphandlingsmyndigheten.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Andelen upphandlingar av Anläggningsarbete som överprövas är 4,5 procent. Det är flest i en jämförelse med alla andra branscher. Samtidigt är det flest anläggningsjobb som upphandlas av offentliga beställare. Foto: ME

Men att flest överprövningar görs inom anläggningsjobb anses också bero på att det är flest upphandlingar inom det området. År 2022 annonserade upphandlande organisationer 17 203 upphandlingar, av dem överprövades 911. Det motsvarar 5,3 procent av alla upphandlingar vilket är en minskning jämfört med året före då 6,4 procent av upphandlingarna överprövades. Det är andra året i rad som andelen överprövningar minskar. År 2020 uppgick andelen till 7,6 procent.

– Att leverantörer har möjlighet till överprövning av upphandlingar är viktig för rättssäkerheten. Samtidigt kan en överprövning innebära förseningar och osäkerhet för både upphandlande organisationer och leverantörer. Det kan påverka företagens intresse att lämna anbud, säger Andreas Doherty, analytiker på Upphandlingsmyndigheten.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer