Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI välkomnar i och för sig förslaget men vill samtidigt uppmana regeringen att snabbt gå vidare med de förslag som faktiskt är färdigutredda. Annars riskerar den nya utredningen snarare att fördröja lösningen än att tillföra lösningen på problemet, skriver SBMI i ett pressmeddelande.
- Statsministern poängterade vid pressträffen att svåra avvägningar inte blir bättre av att dras i långbänk. Samtidigt finns en risk att det är just detta som regeringen gör genom att tillsätta en ny utredning innan man hanterat förslagen från den tidigare utredningen, säger Mårten Sohlman, vd för Sveriges Bergmaterialindustri.
I den utredning som presenterades förra sommaren finns enligt SBMI flera färdigutredda förslag som bara är att gå vidare med, och som omgående kan leda till att processerna effektiviseras.
- Det är ganska exakt ett år sedan Peter Ardös utredning om förbättrade miljötillståndsprocesser landade på regeringens bord, säger Mårten Sohlman. Jag hade önskat att man först lagt fram konkreta lagstiftningsförslag från den innan man tillsatte en ny utredning. Jag känner stark oro för att regeringens hantering av frågan om miljötillstånden nu drar ut på tiden. Alla småföretag som jobbar med att bokstavligen bygga grunden för hela samhället har väntat länge nog på att få mer förutsägbara och effektivare processer för miljöprövningen på plats.
Presskonferensen som sådan spårade till slut ur och började istället handla om gängkriminellas skjutningar den senaste tiden. Men innan dess hann regeringen i varje fall förklara att man vill att utredningen ska komma fram med förslag som gör att tillståndsprocesserna blir kortare och mer förutsägbara, och Ebba Busch gjorde klart att vi i Sverige kanske inte behöver rädda varenda art i samma omfattning som görs idag. SD:s miljö- och klimattalesperson Martin Kinnunen lade vikt vid att framhålla näringslivets behov och den konkurrenskraft som Sverige kan förlora om regelverket inte blir mer effektivt. Statsminister Ulf Kristersson upprepade tesen att svåra beslut inte nödvändigtvis blir bättre för att de skjuts på framtiden, och att snabbare beslut i tillståndsprocesserna är nödvändigt.