maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ännu högre dieselpris hotar i vinter

Det finns stor risk för ännu högre priser på diesel i vinter. Läget är bekymmersamt både i USA och Europa då raffinaderierna rapporterar om kapacitetsbrist och lagren sjunker.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Det finns en risk för högre dieselpriser i vinter konstaterar Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige. Foto: Drivkraft Sveroige

Energimyndighetens senaste lägesrapport om Sveriges energiläge innehåller en varning om begränsad tillgång till diesel och i synnerhet vinterdiesel. Läget bevakas av Drivkraft Sverige som inte vill tala om brist i det här läget.

- Energimyndigheten uttrycker det som att det är ett stramt utbud på diesel. Och det häger ju ihop med att rysk olja och gas har ersatts, och detta gör att efterfrågan på eldningsolja ökar och konkurrerar som produkt i raffinaderierna med diesel. Det finns därmed en risk för högre priser, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige.

En faktor som påverkar är att nya sanktioner mot rysk olja träder i kraft i december och i februari. En annan faktor är att alltså USA dragit ner sin oljeexport. USA:s oljelager är redan nu nere på rekordlåga nivåer.

Oljejätten Repsol varnade i veckan i massmedia att delar av Europa redan börjar få problem med tillgången på diesel.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer