maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Antalet stulna maskiner ökar - igen

Antalet efterlysningar av maskiner fortsätter ligga högt. Under första kvartalet har det efterlysts 42 maskiner vilket kan jämföras med samma period 2023 då det efterlystes 40 maskiner. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Idag saknas det ett krav på registrering för maskiner, till skillnad från vad som gäller för personbilar. Detta gör det svårare att hålla koll på godset, och vi vet att det stjäls fler maskiner än det som syns i statistiken som efterlyst, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst. Foto: ME

Under 2023 ökade antalet efterlysningar av maskiner med 45 procent jämfört med året innan. En bidragande orsak till denna ökning är den höga efterfrågan på maskiner i Europa. Denna trend fortsätter in i det första kvartalet 2024, där 42 maskiner har efterlysts. Det är dock viktigt att notera att många maskiner är oregistrerade, vilket resulterar i ett mörkertal i statistiken.

- Idag saknas det ett krav på registrering för maskiner, till skillnad från vad som gäller för personbilar. Detta gör det svårare att hålla koll på godset, och vi vet att det stjäls fler maskiner än det som syns i statistiken som efterlyst, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

De maskiner som har flest efterlysningar är hjullastare (12) och kompaktlastare (9).

Under perioden har det även efterlysts 9 traktorer och 4 redskap. Detta kan jämföras med samma period 2023 då det efterlystes 10 traktorer och 6 redskap.

Statistiken kommer från Vägtrafikregistret och Larmtjänsts databaser och innehåller både registrerat och oregistrerat gods. Eftersom en stor del av maskinerna och redskapen är oregistrerade finns det ett mörkertal i antalet efterlysningar. Oregistrerat gods innebär att det inte finns något obligatoriskt register, som exempelvis Vägtrafikregistret, där godset måste registreras. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer