maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fördubbling av antalet stulna maskiner

Antalet stulna och efterlysta entreprenadmaskiner har fördubblats under senaste halvåret. Larmtjänst har tidigare befarat att antalet maskinstölder skulle öka under 2023 och farhågorna har nu visat sig besannats.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Antalet stulna maskiner har fördubblats under första halvåret i år. Foto: Shutterstock

– Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi befarade tidigt att stölderna av maskiner skulle fortsätta under 2023, något som vi nu ser stämmer, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Sedan årsskiftet och fram till den sista juni har 111 entreprenadmaskiner efterlyst. Det är mer än en fördubbling jämfört med motsvarande period i fjol. Ökningen har främst ägt rum under andra kvartalet. Under april-juni efterlystes totalt 71 maskiner.

Av de efterlysta maskinerna är det få som har återfunnits. 105 av de 111 maskinerna, 95 procent, är fortfarande borta. De maskiner som har flest efterlysningar är grävmaskiner (40), hjullastare (26) och kompaktlastare (17).

Under perioden har det även efterlysts 27 traktorer. Det är ungefär lika många jämfört med samma period förra året då det efterlystes 29 traktorer. Av de 27 efterlysta traktorerna är 20 fortfarande borta, vilket innebär 74 procent.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer