maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Använde dötiden i skolan till att bygga företag

När Oskar Petersen gick på gymnasiet hade han redan en anställd i egna firman. Nu är han tjugo år och väletablerad entreprenör. – Det gäller att kämpa, konstaterar han.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Oskar Petersen kliver ur hytten och skjuter upp solglasögonen i pannan, det är en riktigt solig dag i skånska Svedala och många börjar få en försmak av kommande semester och ledighet. Själv tänker Oskar mest på jobb. 

Att ha egen firma som tjugoåring är inte så vanligt. Hur startade det? 

– Jag började med att köpa en lantbrukstraktor när jag gick första ring i gymnasiet. Jag använde den som EPA, men gjorde också jobb med den, jobbade extra på helgerna.

Men du gick ju i skolan? 

– Ja, men det var mycket dötid faktiskt. Om vi hade sovmorgon och började först klockan tolv så hann jag ju köra något åt en kund. Slutade vi klockan två i skolan kunde jag ju jobba hela eftermiddagen och kvällen. Sen blev det ju mycket helgjobb också. 

– Redan i andra ring anställde jag min första maskinförare.

Så du byggde ditt företag redan som gymnasieelev? 

– Ja, maskinparken växte redan då. Det började med att jag köpte en begagnad tvåtons bandare, sen köpte jag en ny. Efter det kom fler grävmaskiner och en traktor med lastväxlarvagn.

Men hur gick det till? Det handlar ju inte bara om att kunna finansiera investeringarna, man måste ju vara modig och våga också.

– Ja, det har ju varit många intressanta steg man har fått ta. Jag började med att köpa äldre maskiner, sedan har jag bytt dem mot nyare. Det gäller att jobba sig upp, jobba på och betala av och sen samla ihop pengar till en ny maskin. 

– Det gäller hela tiden att kämpa och tro på sig själv. Min far har ibland undrat hur det ska gå inför större projekt. Men jag vet att det ska gå, allt ska gå att lösa, och så har det också blivit.

Men du började faktiskt jobba innan du ens hade utbildningen, hur klarade du det? 

– Jag har ju lärt mig av mina egna misstag. Om jag inte har gjort något förut så testar jag, funkar det inte så letar jag var det gått fel och provar igen. Nu är jag på väg att investera i flera maskiner med modern GPS.

– I början kanske kunderna var lite tveksamma till att jag var så ung. Men det har också varit många positiva vibbar. Det var som en tvärtomeffekt, folk uppskattar att jag är ung. Det behövs ju många nya som är hungriga på att lära sig nya grejor och utveckla sig.

Du har fokuserat på ett märke på dina grävmaskiner, hur kommer det sig? 

– Ja, jag har faktiskt alltid kört Wacker Neuson. Jag upplever att maskinen är stark, och hydrauliken är mycket följsam och stark den också. Sen är det ju en prisvärd maskin, och det har ju också betydelse. 

– Det handlar som vanligt mycket om kontakten med säljaren. Göranssons maskin är bra att ha att göra med, det ska de ha en eloge för. De ger bra service och känns ärliga.

Text:

Wacker Neuson EW100

Årsmodell: 2021.

Effekt: 55 kW.

Vikt: 10,5 ton.

Utrustning: Skopor, krokar, borstar med mera.

Oskar Petersen

Bor: Västra Ingelstad, Skåne.

Ålder: 20 år.

Familj: Bor hemma hos pappa.

Utbildning: Naturbruksgymnasium med entreprenad.

Anställning: Egna firman Petersens Entreprenad AB.

Lön: Det beror på.

Hobby: Tvätta och putsa.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer