maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Arbetsmaskiner helt fossilfria år 2040

Utredning om utfasning av fossila drivmedel har överlämnats till regeringen i dag. Förutom transporter omfattas även anläggningsmaskiner av utredningen.

Text: Micael Appelgren
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

2021-06-01

Lästid

0 min
Dela

I dag har miljö- och klimatminister Per Bolund tagit emot utredningen av utfasning av fossila drivmedel och förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar. Men även anläggningsmaskiner tas upp i utredningen, och utredaren föreslår upphandlingskrav för att få bort fossila drivmedel från maskinerna.

Utredningen, kallad Utfasningsutredningen, har pågått sedan december 2019 och har bemannats av fem experter och en rad paneler. Den skulle ha varit klar i februari, men utredaren Sven Hunhammar fick förlängt.

Utredaren konstaterar att drivmedel kommer att bli dyrare, då fossilfria drivmedel bland annat kostar mer att producera. Detta ska i sin tur också motivera övergången mot elektrifiering. Även vätgas för bränsleceller tas upp. Just bränsleceller är just nu under studier för framtida anläggningsmaskiner.

– Det är helt rätt att Sverige lägger sig längt fram, klimatpolitik är inget för fegisar och nu krävs mod, sa Per Bolund under vid presskonferensen.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy