maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Arbetsmaskiner helt fossilfria år 2040

Utredning om utfasning av fossila drivmedel överlämnades till regeringen i juni...

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Utredning om utfasning av fossila drivmedel överlämnades till regeringen i juni. Förutom transporter omfattas även anlägg­ningsmaskiner av utredningen.

Miljö- och klimatminister Per Bolund tog emot utredningen av utfasning av fossila drivmedel och förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar. Men även anläggningsmaskiner tas upp i utredningen, och utredaren föreslår upphandlingskrav för att få bort fossila drivmedel från maskinerna.

Utredningen, kallad Utfasningsutredningen, har pågått sedan december 2019 och har bemannats av fem experter och en rad paneler. Den skulle ha varit klar i februari, men utredaren Sven Hunhammar fick förlängt.

Utredaren konstaterar att drivmedel kommer att bli dyrare, då fossilfria drivmedel bland annat kostar mer att producera. Detta ska i sin tur också motivera övergången mot elektrifiering. Även vätgas för bränsleceller tas upp. Just bränsleceller är just nu under studier för framtida anläggningsmaskiner.

– Det är helt rätt att Sverige lägger sig längt fram, klimatpolitik är inget för fegisar och nu krävs mod, sa Per Bolund under vid presskonferensen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer