maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Arkitekter vädjar till regeringen om hjälp

Lågkonjunkturen och räntehöjningarna lamslår byggbranschen och arkitektkontoren säger upp personal i oroande takt. Allra svårast har de unga arkitekterna som just tagit examen. Det rapporterar Sveriges Arkitekter.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article En färsk enkät från förbundet visar att endast en tredjedel av de som tog examen 2021–23 jobbar som arkitekter och att hälften känner noll framtidstro. Foto: Pressbild/Sveriges Arkitekter/Pexels

Vid ett möte med bostadsminister Andreas Carlson lyfter Sveriges Arkitekter två konkreta förslag som dämpar lågkonjunkturens effekter: Inför ett RIT-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster för privatpersoner, och bredda a-kassan till att även omfatta nyutexaminerade högskolestudenter.

Ett så kallat RIT-avdrag ger privatpersoner möjlighet att resurseffektivisera sina hem och påverka sina boendekostnader. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) hade bjudit in fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter och arbetsgivarförbundet Innovationsföretagen till ett möte om läget för arkitektbranschen i rådande lågkonjunktur på tisdag den 20 juni.

För Sveriges Arkitekters räkning deltog förbundsdirektör Tobias Olsson och samhällspolitisk chef Margareta Wilhelmsson. De lämnade över förslag på klimatsäkrade konjunkturåtgärder att få ner arbetslösheten i arkitektkåren och genomföra klimatomställningen i byggbranschen.

– Vi riskerar en större arbetslöshet än på länge. Framför allt är det nyexaminerade arkitekter som står helt utan jobb. Erfarenheter från tidigare lågkonjunkturer är att hela årskullar i värsta fall kan stå utan jobb och därför söker sig till andra branscher. När konjunkturen vänder kommer vi att behöva allihop, säger Tobias Olsson.

En färsk enkät från förbundet visar att endast en tredjedel av de som tog examen 2021–23 jobbar som arkitekter och att hälften känner noll framtidstro. Sveriges Arkitekter föreslår därför att regeringen ska genomföra Sacos förslag om att även nyutexaminerade ska kunna få a-kassa, genom att införa ett examensvillkor. Det ger unga arkitekter som söker jobb och är medlem i a-kassa möjligheter att fortsätta stå på egna ben och mindre risk att behöva lämna branschen.

Men utmaningen är inte ”bara” att få igång byggandet igen. Sveriges Arkitekter menar att vi befinner oss i en klimatkris där byggbranschen är den näst största utsläpparen och alltså behöver dra ett tungt lass. Branschen behöver insatser som inte enbart skapar sysselsättning, utan med så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Det innebär att utveckla vårt befintliga bostadsbestånd, cirkulärt, genom om- och tillbyggnad samt (energi)renovering.

– Vi vill att regeringen inför ett RIT-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster för privatpersoner, säger Margareta Wilhelmsson. Det är ett förslag för klimatet, konjunkturen och plånboken som ger möjlighet för privatpersoner att resurseffektivisera sina hem och påverka sina boendekostnader.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer