maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Återbruk blir fråga för riksdagen

För att arbetet med återbruk ska kunna växlas upp och bidra till den nödvändiga klimatomställningen av byggsektorn, behöver ett flertal hinder i lagstiftning och regelverk undanröjas. Byggföretagen i väst, Johanneberg Science Park med flera, presenterar nu en rad åtgärder för riksdagen.

Foto: Johanneberg Science Park

Lästid

0 min
Flera stor byggaktörer i västsverige har presenterat förslag på åtgärder för riksdagen som skulle kunna öka återbruket i byggbranschen.
Flera stor byggaktörer i västsverige har presenterat förslag på åtgärder för riksdagen som skulle kunna öka återbruket i byggbranschen.
Dela

Åtgärderna presenterads under ett frukostmöte i riksdagen tidigare idag. Mötet arrangerades av Byggföretagen i väst och Johanneberg Science Park, totalt deltog 11 stora företag i Västsverige som alla jobbat för att förbättra sitt återbruksarbete. Åtgärder som föreslås till för en ökad återbrukstakt är bland annat: 

·      Inför en standardmärkning för kvalitetskrav på återbrukat byggmaterial.

·      Tillåt flexibilitet i Plan- och Bygglagen samt Boverkets byggregler för att kunna möta aktuell tillgång på återbrukade produkter.

·      Tillskriv återbrukade produkter ett större ekonomiskt värde för att skapa en konkurrenskraftig marknad.

Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2045. Byggsektorn står för en femtedel av de totala, nationella koldioxidutsläppen. Mer än hälften av dessa kan reduceras redan idag med befintlig teknik om rätt förutsättningar finns menar aktörerna.

 

 

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer