maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Återvinning av schaktmassor är onödigt svårt visar ny undersökning

Företaget Massbalans har genomfört en omfattande undersökning om utmaningar och möjligheter kring hantering av schaktmassor. 93 procent av de tillfrågade i byggsektorn tycker att det är krångligt.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Även entreprenörer som har tillstånd att återvinna schaktmassor, behöver ofta och rutinmässigt spåra och provta schaktmassor, även om de vet vart de är ifrån och känner till förhållanden som gäller. Schaktmassor räknas som avfall i byråkratin. Foto: Ryno Quantz

Genom 700 svar från återvinnare, tillsynsmyndigheter, beställare, konsulter och transportörer visar undersökningen att över nio av 10 anser att det idag finns hinder för återvinning i Sverige. 50 procent tycker återvinning innebär för mycket administration och 43 procent tycker det är svårt att göra en anmälan till kommunen.

- Undersökningen visar att svenska byggföretag och tillsynsmyndigheter på det stora hela har en likartad bild över de hinder och möjligheter för ökad återvinning av schaktmassor i Sverige, säger Carl Zide på Massbalans som ansvarat för undersökningen.

Landets maskinentreprenörer har diskuterat problemen med krånglig administration och skiftande regelverk i olika kommuner i flera år. Stefan Lindby, som driver företaget Väg & Byggnadsgrus på Gotland har varit aktiv i ME:s expertteam som hanterar frågor gällande schaktmassor och återvinning. Väg & Byggnadsgrus hanterar mycket schaktmassor i sin verksamhet och har tragglat sig igenom alla tillstånd som krävs, men har ändå en omfattande administration runt provtagning och spårning av schaktmassor. Stefan Lindby säger:

- Det är otroligt krångligt. Det är det korta svaret. Men det finns mycket man funderar på. Det kan inte vara rimligt att en entreprenör som har ett mindre jobb vid en fastighet ska söka tillstånd och ordna med administration för att återvinna schaktmassor som kostar lika mycket som hela entreprenaden. I dag räknas det som avfall, spelar ingen roll om det är fint och rent och går att återanvända på ett miljövänligt sätt. Det kan inte vara rimligt.

Undersökningen kommer att presenteras i sin helhet första december.

Text:

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Massbalans i september-oktober 2021 i form av en webbenkät. 713 personer från eller med koppling till byggbranschen deltog i undersökningen. Rapporten är sponsrad av Pinpointer med syfte att ge såväl byggföretag, återvinnare, beställare, konsulter och miljöhandläggare en bild av hinder och möjligheter för återvinning av schaktmassor i Sverige.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer