Genom 700 svar från återvinnare, tillsynsmyndigheter, beställare, konsulter och transportörer visar undersökningen att över nio av 10 anser att det idag finns hinder för återvinning i Sverige. 50 procent tycker återvinning innebär för mycket administration och 43 procent tycker det är svårt att göra en anmälan till kommunen.
- Undersökningen visar att svenska byggföretag och tillsynsmyndigheter på det stora hela har en likartad bild över de hinder och möjligheter för ökad återvinning av schaktmassor i Sverige, säger Carl Zide på Massbalans som ansvarat för undersökningen.
Landets maskinentreprenörer har diskuterat problemen med krånglig administration och skiftande regelverk i olika kommuner i flera år. Stefan Lindby, som driver företaget Väg & Byggnadsgrus på Gotland har varit aktiv i ME:s expertteam som hanterar frågor gällande schaktmassor och återvinning. Väg & Byggnadsgrus hanterar mycket schaktmassor i sin verksamhet och har tragglat sig igenom alla tillstånd som krävs, men har ändå en omfattande administration runt provtagning och spårning av schaktmassor. Stefan Lindby säger:
- Det är otroligt krångligt. Det är det korta svaret. Men det finns mycket man funderar på. Det kan inte vara rimligt att en entreprenör som har ett mindre jobb vid en fastighet ska söka tillstånd och ordna med administration för att återvinna schaktmassor som kostar lika mycket som hela entreprenaden. I dag räknas det som avfall, spelar ingen roll om det är fint och rent och går att återanvända på ett miljövänligt sätt. Det kan inte vara rimligt.
Undersökningen kommer att presenteras i sin helhet första december.