maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

”Att köra hyvel – ett självklart val för Viktor”

För Viktor Stefansson är valet av maskin enkelt – det är väghyvel som gäller. – Det är ju en spännande maskin. Lite udda, men på ett bra sätt, menar han.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Väghyveln har alltid varit en maskintyp som fångat Viktor Stefanssons intresse. Foto: Sofia Barreng

Du gick Naturbruksgymnasium med inriktning Maskinförare, men valde att vidareutbilda dig till hyvelförare redan två år efter studenten. Varför det?

– Det är ju en spännande maskin, den sticker ju ut lite och jag var verkligen intresserad. Jag började som grävmaskinist, men var anställd på ett företag som köpte en hyvel och fick då frågan om jag ville köra den. Och det ville jag ju. 

Men det brukar ju vara gamla erfarna förare som tar sig an hyveln? Var det inte svårt att lära sig?

– Man får vara lite bestämd och envis, då går det. Jag hade till exempel inte 3D-system i grävaren jag körde innan, men är man tvungen att lära sig det så går det faktiskt rätt snabbt.

Idag är du egen företagare med egen hyvel. Hur kom det sig? 

– Det började med att jag ville vara min egen och då blev ju min arbetsgivare av med sin hyvelförare och erbjöd mig att köpa den. Det var 2017 och sedan dess har jag haft egen firma. Idag har jag en anställd anläggare som jag hyr ut.

Har livet som egen företagare blivit som du tänkte dig? 

– Det ger ju frihet, men samtidigt måste jag ju anpassa mig till mina uppdragsgivare. Visst är det smidigare att vara anställd, det är ju inte alltid glass och ballonger att vara den som har ansvaret. Men i det stora hela så överväger fördelarna helt klart. Jag tycker om att jobba med att bygga mitt varumärke.

Du har ju skaffat dig lite av en specialkompetens som har med hästar att göra. 

– Ja, jag kör hyvel på några travbanor i trakten, Vaggeryd, Halmstad och Åby i Göteborg. Det är ett rätt så petigt jobb. Speciellt i kurvan som måste vara rätt doserad. 

– Materialet är stenmjöl och det kan vara väldigt hårt packat, men banskötarna hjälper mig att harva loss om det behövs.

Vilka andra typer av jobb blir det och hur stort är ditt geografiska område? 

– Annars blir det ju mest justeringar för läggning av asfalt, ibland jobb i hallar inför betonggjutning. Området jag täcker är runt Laholm och lite inåt landet.

Har du några funderingar kring framtiden för din firma och din maskin? 

– Jag tycker att min hyvel är bra. Den har följsam hydraulik och tillräcklig effekt för de jobb jag gör, så jag har inget behov av förändring där. 

– Närmaste jobbet för firman är att sköta vinterunderhållet. Det är ofta ont om tid i säsong och lite grundligare service hinns inte med. Hyvelsäsongen brukar hålla på till strax efter Lucia och sen börjar vi köra igen när det blir dags att börja justera för asfalt framåt mitten av april. 

– Under vintrarna kör jag grävmaskin eller hyr ut mig som anläggare. Här i Laholm brukar inte bli några vargavintrar, men om det blir så använder jag hyveln för isrivning.

Text: Sofia Barreng

Fakta:

Bor:Laholm
Ålder:34 år.
Familj:Fru och två barn.
Utbildning:Maskinförar­utbildning, Naturbruks-gymnasium inriktning maskin, därefter väghyvel.
Anställning:Stefanssons Maskintjänst i Laholm AB
Lön:Tillräckligt.
Hobby:Barnen samt bygga och renovera hemma.

Fakta:

Årsmodell:2019.
Effekt:151 kW.
Vikt:19 ton.
Utrustning:Leica 3D-system, strängspridare för grusvägar, och System 2000-stål till det.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer