maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Gillar att flänga runt och lösa akuta uppgifter

Att vara flexibel är centralt för Eric Conradsson. Inte så konstigt då att han väljer att köra grävlastare och att maskinparken innehåller både traktorer och kompaktlastare.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Eric Conradsson lastar några bitar asfalt med hjälp av Leif Hyllsjö. Ett av många små specialjobb. Foto: Sofia Barreng

Du sitter i en Lännen 8800K och du och din bror har ytterligare tre Lännen-maskiner i firman. Hur kommer det sig?

– Det började med att vår farsa arbetade som mekaniker på Lännen i Jönköping, så han kunde verkligen de här maskinerna. Ibland hände det att han lånade hem en maskin för att använda på gården och vi bröder fick också köra. Så man kan väl säga att vi är uppfostrade att köra Lännen.

– När vi startade vår firma hade vi till en början mycket ”bonnakörningar” eftersom vi bor i ett område med mycket bönder. För många av jobben behövdes det en maskin som kunde ta sig fram både på leriga åkrar och i skogen. Då behövdes det en maskin med bra framkomlighet. 

– Det var också bra att det går att göra så många olika saker med den. Med den här maskintypen kan vi kan lossa lastbilar, gräva, ploga snö, röja sly och mycket mer. Att vi har valt att använda oss av Lännen i vår entreprenad-firma handlar alltså mycket om det där med flexibiliteten. 

Den maskin du sitter i är grön, men inte den vanliga Lännengröna. Hur kommer det sig? 

– Det är en visningsmaskin som var svart från början. Men det blir ju skitigt så fort så vi valde att foliera den istället. Och den här gröna är ju häftig, det är gött när det blänker lite.

Du har ju suttit dina flesta timmar i den här typen av maskin och kanske inte har så mycket att jämföra med, men vad säger du om arbetsmiljön? 

– Den är bra, nya modellen har till exempel riktigt bra sikt med stora rutor. Om man ska klaga på något kan det vara att det saknas förvaringsutrymme. Ställer jag matväskan på golvet är den ju i vägen när jag ska snurra på stolen.

Vilken typ av jobb gör ni numera? 

– Vi har valt att ha många olika maskintyper på firman, förutom de fyra Lännen har vi hjulgrävare, små och stora bandgrävare samt traktorer och kompaktlastare. Vi har också mycket utrustning till våra maskiner. Det gör att vi kan ta i stort sett de flesta typer av jobb inom mark och anläggning. 

– Men vi gör många andra typer av jobb också. För att få beläggning under vintrarna kör vi snöplogning och då fungerar ju en Lännen bra eftersom den både kan ploga och lasta snön. Dessutom kör vi mycket busk- och slyröjning på betesmarker åt bönder under vinterhalvåret. 

– Vi har en övervikt av kortare jobb och om man trivs med att flänga runt lite så fungerar det bra. 

Hur ser det ut med tillgång på jobb, märker ni av någon mattning? 

– Kanske att det varit lite lugnare på telefonen de senaste månaderna. Men det är svårt att säga vad det betyder. Kan ju vara så att folk har klarat av sina lyxprojekt under coronaåren och att allt ska ner till en normal nivå igen nu.

Text:

Eric Conradsson

Bor: Ormestorp, Gränna.

Ålder: 37 år.

Familj: Hustru och fyra barn.

Utbildning: Fordonsgymnasium med transportinriktning.

Anställning: Conradssons Gräv i Gränna AB.

Lön: Ett bra medel.

Hobby: Jobbet och jordbruket.

Lännen 8800K

Årsmodell: 2019.

Effekt: 127 kW.

Vikt: 14 ton.

Utrustning: Skopor, sopvalsar, buskröjare, högröjningsklinga, asfaltsfräs, planeringsbalk med mera.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer