maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Även på Åland märks en inbromsning

Det börjar sakta av på Åland. Jobben strömmar inte till i samma utsträckning som tidigare konstaterar Magnus Söderlund som sedan 20 år tillbaka driver entreprenadfirman Ax Schaktkompaniet AB.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Hitachin är en klar favorit. Något annat grävmaskinsmärke har inte letat sig in i Magnus Söderlunds företag. Foto: Sofia Barreng

När började du känna av att marknaden inte är lika aktiv längre på Åland? 

– Det började märkas nu under sista halvåret. Förfrågningarna började minska och det är säkert på grund av de ökande kostnaderna för material.

Hur hanterar du detta, har du en plan? 

– Sedan fem år tillbaka är ungefär en tredjedel av min maskinpark leasingmaskiner. Det gör att jag har en ventil och kan hantera upp- och nedgångar i marknaden bättre.

Det finns ju åländska entreprenadföretag som har maskiner och förare på jobb i Sverige, är det något som du har funderingar på att göra också?

 – Nej, inte som det ser ut nu. Jag tror nog att jag kör på som vanligt så länge som det går. Jag har ju en rätt stor kundkrets här.

Du har ju varit egen företagare i tjugo år nu, varför startade du?  

– Jag arbetade som anställd maskinförare, men kände att jag inte hade de utvecklingsmöjligheterna som jag ville ha. Det kunde jag få om jag blev egen företagare så jag köpte min första grävmaskin och startade en egen firma.

I dag har du elva fast anställda plus några extra som är tillfälligt inhyrda. Har det varit svårt att rekrytera personal? 

– Under de här åren har jag bara anställt två personer som kört maskin tidigare. Resten var nya som jag har utbildat i firman. De har fått lära sig under vägen.

– Jag känner att det är bra att kunna köra maskin, men att det absolut är en fördel om de kan tänka också. Det är det jag tittar efter när jag anställer. 

Du sitter själv som maskinförare, är det något du tänker fortsätta med?

– Ja, som det ser ut nu. Jag är nog cirka 80 procent av tiden i hytten, resten på kontoret. Min sambo jobbar heltid med administrationen.

Vilken typ av jobb är det ni gör i firman? 

– Vi har tio grävmaskiner i olika storlekar, från mini-grävare på två ton till 27 tons bandgrävare. Dessutom har vi två dumprar, två hjullastare, en väghyvel och en lastbil. Företaget har både privata och offentliga uppdragsgivare, så det blir alla typer av jobb.

– Varje år går till exempel väghyveln och justerar frästa vägar i uppdrag åt Ålands Landskapsregering. I år blev det 20 kilometer. 

– Flera av våra maskiner är utrustade med GPS och maskinstyrning som vi använder vi anläggning av grunder. Det sparar in på både arbetsledning och utsättning. Jag försöker se till att byta ut de viktigaste maskinerna efter 5 000 till 8 000 timmar för att hålla en god standard på maskinparken och klara utsläppskraven.

Du sitter i en Hitachi 140 W. Är det favoritmärket? 

– Första maskinen jag köpte var en Hitachi och sitter man rätt är det ju onödigt att byta tycker jag. Hydrauliken är riktigt bra på de här maskinerna, den är mycket följsam.

–  Alla mina grävare är Hitachi, tyvärr är dumprarna i en annan färg, gula, men det märket har en bra service-verkstad här och det är ju också viktigt.

Text:

Hitachi Zaxis 140 W

Årsmodell: 2015.

Effekt: 90 kW.

Vikt: 15 ton.

Utrustning: Knäckbom, tiltrotator, diverse skopor.

Magnus Söderlund

Bor: Hammarland, Åland.

Ålder: 45 år.

Familj: Sambo och två barn.

Utbildning: Jordbruksutbildning.

Anställning: Egna firman Ax Schaktkompaniet AB.

Lön: Skälig.

Hobby: Odlar 40 hektar chipspotatis, samt havre.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer