maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Avtalsrörelsens första spelpjäs spelad

Det finns ett förslag till "märke" i avtalsrörelsen. De så kallade Opartiska ordförandena (Opo), har nu sererat ett bud i industriförhandlingarna (märket). 6,5 procent fördelat på två år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Avtalsröreseln har nu börjat på riktigt. Nästa vecka blir allt hetare. Foto: Ryno Quantz

Opo anser att 3,7 procent första året och 2,8 procent andra året är ett vettigt förslag på löneökningar de kommande två åren. Förslaget är tänkt att bli vägledande även för samtliga kollektivavtal som Maskinentreprenörerna (ME) har ansvar för.

Industriarbetsgivarna, Innovations- och kemiindustrierna var snabbt ute och accepterade Opos förslag. Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer var dock inte imponerade. Facken har krävt 4,4 procent i ett ettårsavtal, vilket alltså är en bit ifrån.

Detta är dock första draget. Det är förväntat att facken säger nej, och Opo vet det också. Nu finns en vecka till att revidera tills dess att flera avtal går ut 31 mars.

ME har i sin portfölj Gruvavtalet med IF Metall (cirka 3000 anställda inom Gruvavtalet). Såhär säger Metall idag:

-Det här är långt ifrån vårt krav. Först och främst utgår vårt krav på en avtalsperiod på ett år. Om det ska bli tal om två år, behöver siffrorna vara högre och det andra avtalsåret ska vara uppsägningsbart, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Förutom för låga procenttal är även krontalet för en höjning av lägstalönerna för lågt, menar Metall Dessutom saknas några av kraven helt i opo-förslaget.

- Låglönesatsning och fortsatta avsättningar till deltidspension och arbetstidsförkortning fanns överhuvudtaget inte med, säger Veli-Pekka Säikkälä, och fortsätter:

- Avtalsförslaget duger helt enkelt inte. Därför är vårt svar nej.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer