maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bara 20 procent av stulna maskiner hittas

Under 2022 efterlystes 161 entreprenadmaskiner och redskap. 45 procent av maskinerna efterlystes under fjärde kvartalet. Av de efterlysta maskinerna är 81 procent fortfarande borta. Under året efterlystes även 70 traktorer och av dessa är 67 procent fortfarande borta. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Ser vi till det totala antalet efterlysta maskiner och redskap under året så är det en minskning jämfört med 2021. Dock har antalet efterlysningar av maskiner och redskap ökat rejält under fjärde kvartalet och vi tror tyvärr att det kommer fortsätta så ett tag framöver, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst. Foto: Micael Appelgren

Under 2022 efterlystes totalt 161 entreprenadmaskiner och redskap. Detta kan jämföras med 2021 då 204 entreprenadmaskiner/redskap efterlystes.

- Ser vi till det totala antalet efterlysta maskiner och redskap under året så är det en minskning jämfört med 2021. Dock har antalet efterlysningar av maskiner och redskap ökat rejält under fjärde kvartalet och vi tror tyvärr att det kommer fortsätta så ett tag framöver, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Under fjärde kvartalet har 73 maskiner och redskap efterlysts. Det är 45 procent av det totala antalet efterlysta maskiner och redskap under året. Detta kan även jämföras med samma period 2021 då det efterlystes 25 maskiner.

- Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi ser nu att stölderna ökar, säger Fredrik Lindstedt.

Av de 161 efterlysta maskinerna och redskap är det enbart 30 som har återfunnits. 131 st, 81 procent, är fortfarande borta.

- Det är bekymmersamt att så lite av godset anträffas. När det gäller oregistrerat gods är troligtvis förklaringen att mycket gods saknar märkning och därmed försvårar chansen till återfinnande eftersom man inte kan identifiera maskinen, säger Fredrik Lindstedt.

Flest maskiner stjäls och efterlyses i Stockholmsregionen.

Text: Micael Appelgren

Tips från Larmtjänst

• Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.

• Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.

• Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.

• Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.

• Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.

• Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer