maskinentreprenoren logo

Skanska vill lära fler att planera arbetsplatsen rätt

Genom att tänka till och planera arbetsplatsen annorlunda har Skanska sparat energi - och därigenom även pengar.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Bättre bodetablering i Hammarängen inkluderar mindre markkontakt, kontroll av energiförluster, isolering kring dörrar och fönster och en sluss. Foto: Skanska

Skanska mätte energiåtgången i på det hållbara anläggningsprojektet Skellefteå East site, i området där det bland annat fanns containers, grindar och laddstolpar för elbilar, men valde att koncentrera insatserna till bodetableringen.

– Vi reagerade på att elförsörjningen till projektområdet var högre än för den kraftfulla stenkrossen och tänkte att det här måste vi göra något åt, säger Skanskas projektingenjör och hållbarhetssamordnare Martin Lundholm.

I nästa projekt, Hammarängen Skellefteå Södra, har Skanska i samarbete med Rental lyckats med en betydlig energibesparing bara genom att planera arbetsplatsen på ett smartare sätt.

– Nyckeln är att vi på Rental inkluderats i tidigt skede för att grundligt kunna förstå behovet, se över och möta upp, säger Robert Arnlund, säljare på Rental som hyr ut maskiner, verktyg, grindar och bodar till olika byggprojekt. Bodetableringen har effektiviserats, vilket gjort att två bodar kunnat sparas in och därmed minskas energianvändningen.

– Vi har tänkt ”sockerbit” och byggt mer kvadratiskt. Det är liknande volym, men på en mindre yta vilket gör att kylan från marken inte får lika stor påverkan. Vi flyttade också upp kontoren en våning, berättar Martin Lundholm. 
Vissa fönster och dörrar har fått förstärkt isolering. Dessutom har energiförlusten kontrollerats med värmekamera.

– Det är 20–30 personer som ska in och ut flera gånger varje dag och för att undvika att värme smiter ut när människor passerar byggde vi en sluss i entrén, säger Robert Arnlund.

Hållbarhet var prio ett, men ekonomiska besparingar kom som en bonus. Nu vill Skanska få fler att jobba på det här sättet.

– Det handlar om enkla åtgärder, men skulle göra ofantligt stor skillnad om fler jobbade på det här sättet, säger Martin Lundholm.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer