maskinentreprenoren logo

Ledare

Bättre verktyg för att stoppa fuskare

Svenska myndigheter är överens om...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Svenska myndigheter är överens om att det finns inslag av allvarlig kriminalitet inom byggsektorn. Det är ingen ny företeelse att oseriösa aktörer lurar till sig pengar genom att fuska. Det konstiga är att det får fortsätta.

Det är ett hot mot seriösa företags överlevnad. Från och med första juni har dock Skatteverket fått nya befogenheter som är bra.Sedan 2017 har åtta olika myndigheter i Sverige fått 18 miljoner om året för att samarbeta under rubriken ”Det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk, regelöverträdelser och annan brottslighet i arbetet”.

Det är ett projekt som ska pågå även 2020. Problemet har varit att sekretess sätter stopp för att dela uppgifter mellan myndigheterna. Det är detta som nu ska bort. Samarbetet har enligt uppgift varit bra och både lyckats stoppa oseriös verksamhet, räddat människors hälsa, säkrat skattemedel och fått in miljontals kronor i sanktionsavgifter.

Självfallet måste därför myndigheterna samarbeta för att lyckas även i framtiden. Det bör ingå i grunduppdraget och inte vara beroende av ett projekt. 18 miljoner är småpengar för att undvika att seriösa företagare konkurreras ut av fuskare. Men nu kan det bli svårare att fuska. Hoppas vi.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer