maskinentreprenoren logo

Branschnytt

BDX påverkat av misstänkt ekobrottshärva

BDX har hamnat mitt i en härva av penningtvättsmisstankar som Ekobrottsmyndigheten utreder. Både ägare och personal påverkas.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Härva om misstänkt penningtvättsbrott och bokföringsbrott påverkar BDX Foto: EKM/Pressbild

BDX vd Catrin Ingvarsson har under en pressträff förklarat att man vill bistå ekobrottsmyndigheten. Fem företagare i koncernen har gripits, varav fyra häktades i fredags.

Det hela handlar om misstankar gällande grov penningtvätt och grovt bokföringsbrott.

Dagens industri som rapporterat om fallet citerar BDX vd såhär:

-Personalärenden hanteras enligt arbetsrättsliga principer. De är tagna ur tjänst under tiden som den interna utredningen pågå, säger BDX vd Catrin Ingvarsson.

BDX är ingen liten spelare och detta får självfallet stor uppmärksamhet över hela landet. Stora kunder är LKAB och Boliden med flera. Trafikverket till exempel. BDX är i dagsläget som organisation inte misstänkt för brott.

Såhär rapporterar Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande från 12 april:

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Umeå har begärt fyra personer häktade för misstänkta grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. De misstänkta greps efter ett större tillslag tidigare i veckan. Den misstänkta brottsligheten har kopplingar till logistikbranschen.

Tillslaget leddes av civila utredare och poliser från EBM i Umeå och Sundsvall och var samordnat på fem olika orter i Norrbotten, Västerbotten samt i Stockholm. Vid tillslaget biträdde även personal från EBM i Uppsala och Stockholm.

– Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete i ett ärende med koppling till logistikbranschen i Norrbotten, säger Nina Stenberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Umeå.

I samband med tillslaget genomfördes flera husrannsakningar i bland annat bostäder och företagslokaler för att säkra bevisning. Det har även hållits flertalet förhör med de misstänkta samt med vittnen.

– Fem personer anhölls varav en senare försattes på fri fot. Misstankarna kvarstår mot den personen. Övriga fyra har begärts häktade, säger Nina Stenberg.

Insatsen har skett i samverkan med Polismyndighetens regionala insatsstyrka och polisflyget. Det har även skett en samverkan med Kronofogden.

– Vi har gjort en stor mängd beslag som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material, säger Nina Stenberg.

Tingsrätten har på åklagarens begäran fattat interimistiska beslut om kvarstad om sammanlagt 63 miljoner kronor.

– Kvarstadsbesluten avser säkrande av egendom för att täcka dels framtida yrkanden om företagsbot mot sex bolag som ingår i utredningen, dels framtida yrkanden om förverkat värde av medel som varit föremål för eller utbyte av penningtvätt, säger Nina Stenberg.

De misstänkta penningtvättsbrotten har enligt utredningen pågått sedan 2019. Förundersökningen inleddes efter anmälan från EBM:s underrättelseverksamhet i Umeå.

Häktningsförhandlingar är planerade den 12 april vid Luleå tingsrätt. Åklagaren kommer inte att vara tillgänglig för ytterligare kommentarer den 12 april.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer