Under oktober månad ökade antalet konkurser med 12 procent i jämförelse med samma period i fjol. Totalt sett under året är ökningen hittills 31 procent, och är de högsta på över ett decennium. Byggindustrin fortsätter att sticka ut som en av de branscher som drabbats hårdast av konkurser, med en ökning på 19 procent från i fjol.
Gabriella Göransson som är VD på UC, tycker att utvecklingen inom byggsektorn är skrämmande eftersom konkurserna procentuellt fortsätter att öka, till skillnad från flera andra branscher där man ser en utplaning i statistiken. Och många, kanske hälften, av byggföretagens konkurser kan ha koppling till bedrägerier.
- Det är skrämmande i så fall. Landets maskinentreprenörer behöver vara mer uppmärksamma på den här typen av kriminalitet, och ME behöver synliggöra problematiken mer. Jag har haft kontakt med medlemsföretag som varit med om saker som påminner om detta, säger Peter Flygt, som är ordförande i Maskinentreprenörerna (ME).
UCs statistik över misstänkta bedrägerier hos företag visar på en ökning av andelen företag som gått i konkurs och där ett bakomliggande bedrägeri kan vara en av orsakerna. Antalet misstänkta bedrägerier inom restaurang, partihandel och bygg ökade med över 15 procent under 2022 i jämförelse med 2019.
- Vi har sett att en klar ökning har skett de senaste åren. Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier. Under 2023 kommer vi eventuellt att se en minskning då det är svårare att få en företagskredit med anledning av konjunkturläget. Men risken framåt är då att de kriminella nätverken utökar med andra kriminella metoder för att skaffa pengar, säger Gabriella Göransson.