maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bellmans satsar elektriskt med ny schaktbil

Snart börjar en elektrisk schaktbil att rulla längs Värmdövägen i projektet Södra Centrala Nacka. Bilen tillhör Bellmans åkeri och är den första Volvo-schaktbilen i sitt utförande med en batterikapacitet som klarar av en hel arbetsdag på en enda laddning.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Bellmans Åkeri blir en av de första i branschen med en helt eldriven schaktbil som klarar en hel dags körning på en laddning. Foto: Bellmans

Bellmans Åkeri, Nacka kommun, Nacka Energi Försäljning, samt lastbilstillverkaren Volvo och huvudentreprenören Skanska Sverige AB har tillsammans utvecklat och drivit projektet med den eldrivna schaktbilen.

– Tack vare vårt goda samarbete, mellan alla inblandade parter, har vi nu en helt eldriven schaktbil på plats. Det är fantastiskt roligt att se att vår samverkan i centrala Nacka leder till en sådan här möjlighet, säger Pär Enlove, projektchef Skanska.

Den treaxlade schaktbilen, Volvo FMX Electric 6×2, är en av de absolut första tunga elektriska serieproducerade schaktbilarna på svensk mark. Den behöver inte tas ur drift under arbetstimmarna för att laddas, vilket gör den lika effektiv som en bränsledriven schaktbil. Det här är något som tidigare generationer inte har klarat av.

El-schaktbilen har dessutom betydligt lägre bullernivåer, vilket gör att den uppfyller kraven på renare och tystare transporter. Det här kommer inte bara påverka de boende i Nacka och allmänheten positivt, utan också yrkesarbetare och chaufförer som dagligen jobbar i en bullrig miljö.

– Vår chaufför Åsa ser fram emot att köra el-schaktbilen både för att den är tystare, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö, och för att den inte släpper ut några avgaser. Och vi som bolag hoppas kunna ta med oss lärdomar till andra projekt, säger Tony Persson, vd på Bellmans Åkeri.

El-schaktbilen kommer att stå vid Skanskas bodetablering vid Nacka forum under natten och röra sig mellan Sickla bro och Nacka forum under dagtid.

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer