maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bergteknisk gymnasieutbildning återupptas

Den bergtekniska inriktningen på Spångbergsgymnasiet i Filipstad återupptas från och med höstterminen 2023, rapporterar Värmlands Folkblad. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och har legat på is under de senaste två åren.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Den bergtekniska inriktningen på Bygg- och anläggningsprogrammet på Spångbergsgymnasiet i Filipstad återupptas i höst. Utbildningen tar in elever från hela Sverige. Foto: Filipstads kommun

Till största delen kommer utbildningen följa samma upplägg som tidigare. Det som skiljer sig åt är upplägget på praktiken, där tiden för arbetsplatsförlagt lärande på företag ökar med fyra till fem dagar. Behovet av bergtekniker är stort över hela landet och mot bakgrund av det valde man nu återuppta utbildningen. Eleverna kan välja inriktningen i årskurs tre.

– Det är den enda utbildningen i sitt slag i landet och vi kommer därför att ansöka om riksintag så elever från hela landet söker på samma villkor. Vi kommer att ha åtta antagningsplatser per år på bergutbildningen, säger Hans Ryhed, biträdande rektor på Spångbergsgymnasiet, till Värmlands Folkblad.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer