maskinentreprenoren logo

Reportage

Best in Show – tio i topp!

Svenska Maskinmässan är tillbaka. Det är nu fyra år sedan sist och suget efter att få fira sommarens intåg med en rejäl mässa är stort. Inträdet är gratis, men se till att förhandsboka en biljett och skriv ut den hemma för att slippa köa vid entrén. I år kommer vi att få se en uppsjö av nya maskiner och bland dem representanter för de nya tider som råder. Flera utställare har nämligen med sig maskiner med helt nya motorer, nu är det eldrift och utsläppsfritt som börjar dyka upp i allt fler montrar.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Som brukligt har Tidningen Maskinentreprenören valt ut tio produkter som vi anser vara värda extra uppmärksamhet. Våra tio Best In Show presenteras på de kommande sidorna och när du väl är på mässan ser du dem tydligt, vi har nämligen märkt ut samtliga Best In Show genom att låta stora gula ballonger sväva i luften över dem. 

Bland de utvalda maskinerna hittar du en blandning av olika typer av maskiner. Några av dem är helt nya, andra har setts förut. Vi tar hänsyn till hela produkten, inte bara att den är ny och bra. Hållbarhet är allt mer viktigt i branschen, vi har tittat på det också.

Svenska Maskinmässan håller öppet på Solvalla mellan torsdag den 2a juni och lördagen den 4e juni. 

Text: Micael Appelgren

Eldriven hjulgrävare på 19 ton MASKINIA

En eldriven grävmaskin till gör entré på scenen. Och denna är modell större. Nu är det Maskinia som ställer ut utsläppsfria Doosan DX165WR-7 Electric. Maskinen är en av Doosans tre eldrivna maskiner, de övriga är minigrävaren DX17 på cirka två ton och bandgrävaren DX300LC-7 på hela trettio ton. Holländska leverantören Staad står för tillverkningen.

Nittontonnaren DX165WR-7 har en elmotor på 102 kilowatts effekt och har två utbytbara batteripaket, med en total tillgänglig kapacitet på 260 kilowat-timmar. Enligt tillverkaren ger batterierna åtta till tio timmars användning beroende på typ av arbete och produktiviteten ska vara lika hög som för deras övriga produkter. 

Text: Micael Appelgren

Presenterar sina maskiner i två upplagor HUDDIG

Huddig har valt ett helt nytt spår för kommande produktion. Framöver ska kunden erbjudas ett val, varje maskin kommer att erbjudas med dieseldrift, eller som fullhybrid. Nya modellen är också rejält uppgraderad.

Först ut är Huddig 1370 och dess tvilling-maskin hybriden Huddig 1370T. Båda är omgjorda i grunden jämfört med företagets tidigare maskiner och har till exempel fått ett nydesignat grävaggregat. Jämfört med Huddig 1260E har räckvidden ökat med 10 procent, lyftkraften med 20 procent och svängkraften med 40 procent. Ett tredje dubbelverkande hydrauluttag har lagts till och det gör det möjligt att driva tre hydraulfunktioner samtidigt. Föraren kan själv välja vilka knappar som styr vilken funktion.

Även hytten är uppgraderad och har ny klimatanläggning, ny stol samt både USB-uttag och blåtandsuppkoppling. 

Text: Micael Appelgren

Testad hjulgrävare för trånga miljöer – EMS GROUP

Hyundai lanserar en ny serie klart förbättrade hjulgrävare bestående av fyra modeller mellan 14 och 23 ton. HW170A-CR på 17,8 ton klassas som kortrumpad, men även de övriga tre modellerna har fått ny utformning med minskad bakre svängradie och överhäng. Motorn är den samma i samtliga modeller, en fyrcylindrig Cummins på 129 kilowatt, och Maskinentreprenörens testare kunde konstatera att det fanns gott om kraft med bra fart i svängen i systermaskinen (160A) och fin känsla i hydrauliken. Denna korean konkurrerar nu med de bästa. 

Nya serien är försedd med bomfjädring, automatisk grävbroms, spakstyrning och ett kamerasystem som ger koll runt hela maskinen. De fyra modellerna kommer med fjärrövervakningssystem som håller koll på maskinens position, drifttimmar, bränsleförbrukning och motorn övervakas med möjlighet till fjärrdiagnostik

Text: Micael Appelgren

Samarbete som underlättar datahantering – MOBA SWEDEN

Det kan bli riktigt krångligt när filer ska flyttas från kontoret till maskinen. Kanske de inte ens är i rätt format. Ett samarbete mellan SkyMap Innovations AB, Moba Sweden AB och Volue AB råder nu bot på detta.

Genom att integrera sina tjänster SkyMap Portal, Xsite Manage och Gemini Terrain kan nu data flöda enkelt och sömlöst från insamling via hantering till slutanvändare på kontor eller i maskin. Programmen pratar med varann från början, ingen konvertering behövs. Detta spar tid och pengar. Och blir enklare.

– Vi ser stora möjligheter för våra kunder att utveckla sin produktivitet och lönsamhet med bättre kommunikation och samordning i projekten. Hanteringen av data blir en allt viktigare faktor i detta i takt med att digitaliseringen tar fart och mängden data ökar. Tillsammans har vi skapat en konkret lösning som ger ett stort värde för kunderna, menar Patrik Wallgren, Moba Sweden.

Text: Micael Appelgren

Välskyddad maskin för riktigt små utrymmen – WIKLUND TRADING

Nya röda Yanmar sticker ut lite bland alla sina gula kolleger. Denna sticker ut lite mer även med nya lösningar gällande hydraulslangarnas placering. Här finner vi helt nya SV19VT med breddningsbar undervagn, VT står för Variable Tracks. Maskinens band kan skjutas isär och bredden varieras då mellan 980 och 1320 millimeter vilket ger lättare lastning och åtkomlighet, kombinerat med bättre stabilitet vid arbete. Grävarens motor är en sexcylindrig Steg 5-godkänd Yanmar på 13 kilowatt och maskinen väger 1,97 ton. 

– Vi vill särskilt poängtera att Yanmar har valt att säkra upp maskinen genom att plocka in hydraulslangarna i bommen och placera bomcylindern på ovansidan. Det sitter också cylinderskydd på både stick- och tiltcylindrar, kommenterar Martin Täljemark, Wiklund Trading. 

Text: Micael Appelgren

Ökad livslängd med separat motor – FREDHEIM MASKIN

När det inte finns möjlighet att köra kross- och siktverk på elektricitet via nätet är det dieselmotor som gäller. Men den dammiga miljön är rena döden för en dieselmotor, även vibrationer sliter. Lösningen blir att placera motorn separat från verket, vilket kan vara värt att titta extra på.

– Merparten av de krossar och sorteringsverk vi säljer levereras nu med ett avtagbart motorpaket, berättar Erik Olausson, Fredheim Maskin. Det förlänger livet på motorn, men ger också flexibilitet eftersom det går att välja vilken energikälla man vill använda.

Och behöver man bara köpa ny motor, inte hela krossen, eller tvärt om, så är ju detta klart smart.

Fredheim Maskin presenterar även en miljönyhet. De har lyckats få samtliga sina fyra fabrikat att enas om en gemensam märkning avseende utsläpp, verkningsgrad samt energiförbrukning. 

– Det är ungefär som en energideklaration på ett kylskåp, vi använder olika färger för olika klassning och bedömer allt från bullernivå till verkningsgrad

Text: Micael Appelgren

Breddat utbud av eldrivna minigrävare - SWECON

Nu har de allra första eldrivna maskin-erna från Volvo fått sällskap. Swecon ställer ut kompaktgrävaren EC18 Electric som lanserade hösten 2021. Nu har Volvo tränat lite, och denna maskin kan vara den mest kompletta hittills. Maskinen har ett batteri på 20 kilowattimmar, som bör räcka upp till fem timmars arbete och kan laddas på 2,5 timmar. Volvo EC 18 Electric väger 1960 kilo, har max grävdjup 2,5–2,7 meter och brytkraft 12,9 kilonewton.

– Prestandamässigt är det tänkt att man inte ska känna skillnad på en dieseldriven och en eldriven maskin av samma storlek, och återkopplingen från de som testat våra elmaskiner tycker att det är så, berättar produktspecialist Fredrik Askling, Swecon. 

Den stora skillnaden för föraren är arbetsmiljön. Bullernivån är helt annorlunda utan dieselmotor, och även pumpar och annat blir tystare med varje uppgradering. 

Text: Micael Appelgren

Beprövad teknik med framtiden för sig – ZEPPELIN

Nej, Caterpillars hjullastare med steglöst variabel transmission (CVT) är ingen nyhet. Lastarna med tillägget XE i modellbeteckningen har funnits på marknaden flera år nu, men det är när vi dagligen talar om stigande bränslepriser som en extra bränslesnål maskin blir rykande aktuell. Maskinen är dyrare än standardmaskinen, men CVT ger upp till 35 procents högre bränsleeffektivitet och då lönar sig den extra investeringen rätt snabbt.

Men det är inte bara ekonomin som utmärker sig. När Cat 980 XE testades av Maskinentreprenören i våras fick hytten toppbetyg för sikt, utrymme, ergonomi och instrumentering. Hydraulikens följsamhet och styrka kammade även de hem bästa betyg liksom transporthastighet och service.

Text: Micael Appelgren

Sverigepremiär för nytt märke WIRTGEN SWEDEN AB

Nu tar John Deere steget in i Sverige när Alvestabaserade Wirtgen Sverige AB väljer att lansera fyra av deras väghyvlar. Modellerna som erbjuds är 620 GP, 622 GP, 670 GP och 672 GP. Med på Svenska Maskinmässan har den största modellen, 672 GP på 190 kilowatt, fått följa med.

Väghyveln är sexhjulig, väger 17 ton utan tillval och uppåt 20 ton med utrustning. Motorn är en nioliters Steg 5-godkänd John Deere och transmissionen har åtta växlar fram åt och lika många bakåt. Maskinen har en lastberoende motorstyrning med PowerShift-låda som känner av motorbelastning och andra parametrar och därefter bestämmer när det är dags att växla. Designen är gjord med smal mittkonsol för bättre sikt över bladet och framdäcken. 

Text: Micael Appelgren

Större rotationskraft med nykonstruerat drev STEELWRIST

Ny växel som gör lilla snurran stark som attan. Steelwrist breddar sitt utbud av tiltrotatorer och möter konkurrenterna med nya X02 anpassad för tvåtons grävmaskiner och S30 fästets mått. Den nya modellen har fått en ny växel med nya lager i växelhuset och en helt ny konstruktion av själva drevet. Det innebär att rotationskraften ökar och enligt tillverkaren är detta den mest effektiva lösningen på marknaden. 

X02 är helgjuten med mycket låg bygghöjd och liten vikt och är utrustad med säkerhetslösningen Front Pin Hook. Underdelen och svivelns anslutningar är slanglösa för bättre flödesprestanda och ökad servicevänlighet. Tiltrotatorn har extra hydrauluttag på underdelen som standard. Den kommer att vara kompatibel med de flesta styrsystem på marknaden. Monteras direktinfäst eller med 30/180 överdel och S30/180 underdel.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer