maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Best in Show – tio i topp!

Låt oss inleda sommaren med ett mässbesök. Svenska Maskinmässan är tillbaka på Solvalla och som namnen lovar bjuds här återigen på sol – och maskiner. Över hundra utställare hälsar välkomna till tre fullmatade dagar med välfyllda montrar och spännande provkörningar. Men maskiner i all ära. Nog är mötena med våra kolleger i branschen det vi alla längtar efter. Boka 30 maj till 1 juni så ses vi på Svenska Maskinmässan!

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Som alltid på Svenska Maskin-mässan har vi på tidningen Maskin-entreprenören valt ut tio maskiner du inte får missa. Vi kallar dem Best In Show, läs om dem alla på följande sidor.

Temat för i år är elektricitet. Ja, vi vet att det inte är dags för alla att inleda den resan ännu, men det är nu du har chansen att ta en närmare titt. Titta kostar inget och provköra är ju alltid kul.

Förra gången det bjöds till Maskinmässa på Solvalla visades över 800 maskinnyheter för 11 320 besökare. Det lovar gott inför årets mässa.

Så skriv ut dina gratisbiljetter och ställ nosen mot Solvalla den 30 maj till 1 juni.

Vi ses där! 

Text: Micael Appelgren

Jobbar med kabeln ansluten

Monter: N:12

DELVATOR AB

Hitachi ZX135-7EB är en elektriskt driven bandgrävare på 15,7 ton med en effekt på 74 kilowatt och en skopvolym på 0,65 kubikmeter. Maskinen har enligt tillverkaren samma prestanda som motsvarande dieseldrivna Hitachigrävare och har samma användningsområde. 

Grävarens batterier är underhållsfria och har en kapacitet på 200 kilowattimmar vilket ger en förväntad drifttid på tre timmar och 30 minuter. Laddning sker med inbyggd laddare för trefas eller med CCS snabbladdare. Snabbladdning tar en timme och femton minuter. Om avbrott för laddning inte är möjligt går maskinen att köra kabelanslutet under laddning.

Samma koncept som dieseltvilling

Monter: V:02

ZEPPELIN SWEDEN AB

Nu tar Caterpillar sina första eldrivna maskiner till marknaden. Minst är minigrävaren Cat 301.9 på 2,2 ton, med en skopvolym 0,1 kubikmeter. Grävaren har en batterikapacitet på 32 kilowattimmar vilket enligt tillverkaren ger en drifttid på upp till åtta timmar. Magnus Eklöv, produktchef Zeppelin, har provkört:  

– Jag upplever att maskinen är mycket stark. Vi fick testköra på ganska hårdpackad jord, men även på lägsta effekten var den tillräckligt stark.

Magnus berättar att maskinen är byggd som en tvilling till sin dieseldrivna motsvarighet. De två maskinerna är designade enligt samma koncept, förenklat är dieselmotorn bara utlyft och ersatt med batterier. 

Storsäljande hjulgrävare

Monter: Ö:26

EMSG Sverige AB

Hjulgrävare är marknadens storsäljare och hos EMS heter den mest sålda modellen Hyundai HW170ACR. Det är en kortrumpad grävare på 19 ton med en effekt på 129 kilowatt och en skopkapacitet på 0,7 till 1,05 kubikmeter. 

– 170:n är helt klart vårt flaggskepp som vi säljer allra mest av, berättar säljaren Martin Olsen på EMS Stockholm och tillägger att modellen har attraherat många kunder som tidigare inte kört eller ägt Hyundai. 

Martin Olsen menar hydrauliken är väldigt exakt och att hjulgrävaren har en bra stabilitet trots att den är kortrumpad. Det gör att flera kunder har kommit tillbaka och köpt ytterligare en maskin efter den första berättar han.

Elgrävare stöttar elutveckling

Monter: N:16

SÖDERBERG & HAAK MASKIN AB

Komatsu kompletterar sitt utbud av eldrivna maskiner med en tretton tons bandgrävare, PC138E-11. Maskinen har en effekt på 72,5 kilowatt och skopan rymmer 0,5 kubikmeter. Batterikapaciteten är 225 kilowattimmar vilket enligt företaget räcker långt eftersom man har integrerat ett kylsystem för både batteri och övriga elektroniska komponenter. 

Komatsu har valt att ta fram ett eget maskinstyrningssystem, Smart Construction 3D Machine Guidance, som går att få även till PC138E-11. 

Företaget uppger att de framöver vill spela en aktiv roll och främja bildandet av en elektrifieringsmarknad. Bland annat genom att använda kundfeedback och data från uthyrda maskiner till vidare produktutveckling.

Flera olika kablar tillåter laddning överallt

Monter: S:63

WIKLUND TRADING INTERNATIONAL AB

Kramers 1445e är eldriven med två elmotorer, en på 23,2 kilowatt för framdrivning och en motor på 25,2 kilowatt för hydrauliken. Maskinen går att få med två olika batteristorlekar, 18 respektive 28 kilowattimmar och enligt tillverkaren räcker det stora batteriet för fyra timmars kontinuerlig körtid. Batteriet kan laddas med flera olika typer av kontaktdon vilket gör att den går att ladda från kommersiella laddstolpar lika väl som vanliga en-fas och tre-fas uttag. Maskinen laddar även regenerativt vilket innebär att batteriet laddas vid till exempel inbromsningar och sänkning av last. 

– Vi ser hur intresset för eldrivna maskiner nu ökar markant, säger Martin Täljemark, Wiklund Trading. 

Ellastare med regenerativ bromsning

Monter: V:09

LIEBHERR SVERIGE AB

Liebherr L507E är en eldriven hjullastare med två skilda elmotorer för framdrivning och hydraulik på 30 respektive 15 kilowatt. Maskinen väger 5,8–6,2 ton, har en tipplast på 3,2–3,7 ton och skopvolym på 0,8–1,6 kubikmeter. Med ett batteri på 32 kilowattimmar anges en drifttid på åtta timmar, maskinen går även att få med ett dubbelt så stort batteri för dubbla drifttiden. L507E är utrustad med så kallad regenerativa funktioner, vilket innebär att energi tas till vara och återförs till batteriet vid inbromsning och sänkning av last.

Liebherr framhåller även hjullastarens framkomlighet med pendlande midja och styrning dels i midjan dels med styrning på bakhjulen.

Förbättringar som gör arbetsdagen enklare

Monter: Ö:11

SWECON AB

Volvo byter ut EC480 mot efterföljaren EC500 och ger både det maskinella och hytten en uppgradering. 

– Den stora nyheten är att maskinen har fått en ny, modernare hytt, konstaterar Johan Henrysson som är Swecons produktchef för grävmaskiner över 13 ton. Hytten har fått mer förvaring, till exempel en kylbox för maten och en skolåda för skorna. Sitsen har trepunktsbälte vilket inte enbart är säkrare utan också gör att man sitter bättre och slitaget på kroppen minskar. 

Motorn på nya Volvo EC500 har optimerats mot hydraulpumparna vilket enligt Johan Henrysson gett en tystare gång men även bättre bränsleeffektivitet. Bland ny utrustning kan nämnas runtomseende kamera, varningssystem och elservo.

Standardiserad för enklare hantering

Monter: N:10-11

KH MASKIN AB

Wacker Neuson EW100-2 är en tolvtons hjulgrävare med all utrustning, dieselvärmare, bomdämpning, tiltrotatorstyrning, bromsuttag för trailer i undervagnen mm, redan installerad i fabrik. Detta tack vare att maskinen använder sig av branschens nya dataformat MiC 4.0, som möjliggör kommunikation med andra maskiner, system och redskap med samma format. Inga ombyggnader krävs inför leverans. 

– Maskinen är faktiskt en världsnyhet, konstaterar Maths Lindén, KH-Maskin. Med dess nya system blir vardagen med maskinen enklare, supporten underlättas och ombyggnad behövs inte. Den har också ett väldigt enkelt användarinterface med touchskärm där man kan göra flera olika personliga inställningar.

Två separata elmotorer

Monter: S:30

STIG MACHINE AB

Kinesiska Liugong  856HE eMax har en effekt på 160 kilowatt, väger 20 ton och har en lastkapacitet på 5,8 ton. Lastarens batterikapacitet är 423 kilowattimmar och klarar därmed enligt tillverkaren åtta till elva timmars arbete per laddning. Garantin omfattar 10 000 drifttimmar, något som Stig Machines Cenneth Engstrand är övertygad om är bara början för maskintypen:

– Liugong s elmaskiner har använts i flera tusen exemplar i Kina och jag vet att de gått betydligt mer än 10 000 timmar, konstaterar han.

Lastmaskinen 856HE har två separata elmotorer, en för drift och en för övriga funktioner. Transmissionen är utvecklad i samarbete med ZF. 

Ny geometri för smidigare rörelse

Monter: N:22

STEELWRIST AB

Först ut i serien av Steelwrists tredje generation tiltrotatorer är XTR20 för grävmaskiner på 16–20 ton. Den nya tiltrotatorn har fått en vidareutvecklad tiltgeometri med asymmetriska tiltcylinderfästen. Den nya geometrin gör att tiltcylindrarna kunnat göras kortare vilket minimerar spridningen av cylindrarna genom hela tiltrörelsen. Enligt tillverkaren ger detta också ett följsamt och högt vridmoment.

Nytt är även LockSense, en ny patenterad säkerhetslösning för fastlåsning av redskap, samt OptiLube, ett inbyggt smörjsystem.

XTR20 finns med S60- och SQ60-fäste och är designad för att göra uppgradering från S60 till SQ60 möjlig, så att kunden kan göra anpassningar när behoven ändras.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer