maskinentreprenoren logo

Krönika

Beställarna gillar inte kriminella

Arbetet mot arbetskriminalitet går alldeles...

Lästid:  0 min

article

Arbetet mot arbetskriminalitet går alldeles för långsamt i vår byggbransch. Vi har visserligen kommit en bra bit på vägen de senaste åren. I dag är det få som skulle framstå som trovärdiga om de hävdade att det inte är ett problem.

Långt ifrån alla håller dock med om att det är ett stort problem, och det gäller i varje fall inte just deras företag, som om deras verksamhet befann sig i en vit, trygg och säker bubbla när världen runt om den är problematisk med inslag av arbetslivskriminalitet.Att det inte är något problem för just det egna företaget, håller inte så länge till. Byggherrarna och beställarna kliver själva in där byggarna inte tar sitt ansvar.

De har slutat att jobba med tillit och vill ha garantier då de sett vad som händer allt för ofta när de osunda tågar in på bygget. Byggherrar, beställare och allmän­nyttan har bara påbörjat arbetet, mer kommer. Drivkraften som öppnat för arbets­kriminalitet är alltid pengar. Och man tjänar ju inga pengar om man inte får några uppdrag. Beställarna får ju som bekant betala lika mycket för ett vitt som ett svart bygge.

De har inget att tjäna, men mycket att förlora, på ett projekt som drivits osunt och med olagliga medel. Beställarna tar ett större ansvar än vad som normalt förväntas av en köpare. Och ett byggbolag har förstått, nämligen Byggföretaget Brixly. De har ingått ett samarbete med Ansvar, som är specialister på socialt ansvars­tagande och bland annat jobbar för sund konkurrens i byggbranschen.Jag tror jag tidigare berättat att jag varit med om att starta Ansvar?

Brixlys vd Markus Brink förstår att man själv måste anstränga sig för att själv nå upp till kraven i alla led. Och med hjälp av Ansvar kan han lämna vattentäta garantier. Det räcker inte med att hoppas att det inte kommer in oseriösa underentreprenörer i kedjorna av entreprenörer. Brink motiverar detta med att bolaget är värderingsstyrt och vill ta ansvar för miljö, hälsa och säkerhet. Brink ser sig som en av flera aktörer i samhället där vi alla måste ta ansvar för våra delar.Det är roligt och befriande att höra hur Brixlys Markus Brink resonerar och det är inte bara fint prat.

Han gör något också, för han förstår att det krävs engagemang och en insats för att kalla sig för en Samhällsbyggare. Självklart ser han också affären i detta samarbete. Fler medarbetare kommer att trivas och vara stolta över att arbeta med Brixly. När det är dags att rekrytera kommer fler söka, och det blir de bästa som söker. Och sannolikt får Brixly lättare att ro hem kontrakten vid upphandlingar. Beställare gillar nämligen inte heller kriminella.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer