maskinentreprenoren logo

Krönika

Betald semester – vad är det för dumheter?

Jag startade bolag redan i...

Lästid:  0 min

article

Jag startade bolag redan i gymnasiet och fixade både ock. Sen skaffade jag barn vid 21 års ålder och har nu en femåring och en fyraåring som springer runt mina ben som vildar. Inte mycket tid till ledighet då.När man driver eget de första åren brukar inte ledighet stå så högt upp på priolistan. Barn var inget hinder. Jag var tillbaka på arbetet till 100 procent fem veckor efter nedkomst.

Fanns ju en pappa som också blivit förälder. Men det här med semester… Jag är ju anställd nu. I år var jag med om mitt livs första och sammanhängande (fyra sjukligt långa veckor) ledighet – betald! BETALD ledighet; helt sjukt ju.

Jag ska få betalt för att vara ledig. Jag som just börjat vänja mig med att få in pengar den 25:e varje månad. Nu detta.Och jobbet tycker att två veckor inte är tillräckligt, utan jag skulle ta fyra; det var bäst så… Vem f-n frågar ens någon om den inte kan vara hemma fyra veckor istället för två?Någon sa:”Ja, känner jag dig rätt så kommer du ju inte slappna av eller ta det lugnt på din semester, utan du kommer ju göra allt det där som du är irriterad över att du inte hinner göra på helgerna eller eftermiddagarna;

Eh… Ja, eller nej. Alltså jo. Hela semestern var nog mer eller mindre uppbokad.Eller jag hade bokat upp allt, var helstressad över att behöva vara ledig så länge… Hur gör man?Hur gick det för mig att vara ledig då? Jag löste korsord, läste ut tre böcker och sorterade 20 000 pärlor i färgordning och tog mig en ordentlig titt på Sveriges södra delar. Utöver livets alla måsten vill säga. Så som barnen, städning, tvättning matlagning, grillkvällar, skötsel av hus, bad i sjön, promenader med hund och sånt man gör alltid.

Ja ni förstår – inga större konstigheter för ledig tid egentligen.Förutom den delen som har med lön att göra. Det faktum att det trillade in MER lön än vad jag normalt får. Vilket betyder att jag fått bättre betalt för att sitta hemma och sortera 20 000 pärlor i färgordning än att sitta på kontoret och sköta mitt jobb…Varför har vi det så? Om du frågar mig som gammal företagare, helt J*vla galet! Jag blir nästan arg. Om du frågar mig som ny anställd. Gött! Eller nej, förlåt jag kan inte släppa det. Det äter faktiskt en aning på mitt samvete fortfarande

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer