maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Bolaget som vill förvärva skickliga entreprenörer

Har du en stabil stark omsättning och är etablerad på marknaden med en speciell kompetens som sticker ut. Ja, då hör kanske snart Vestum av sig med ett frestande förslag.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Vestum är ett initiativ som startas av entreprenören Conny Ryk, som tidigare drivit företag i 20 år i bygg och infrastruktur. Sortera som är ett riv- och sanerings­företag, förklarar Simon Göthberg, som är vice vd (CEO), delägare och basar för Vestums förvärvsverksamhet. Foto: Micael Appelgren

Kapitalstarka aktörer som förvärvar och samlar på sig skickliga maskinentreprenörer har blivit allt vanligare de senaste fem till sex åren. Det är vad man kallar en trend just nu. Och den ser ut att hålla i sig…

För finansmarknaden har fått upp ögonen för branschens långsiktiga lönsamhet och starka relation till sin stabila kundbas. Infrastruktur i olika former är kanske det hetaste att investera i just nu. Ingen behöver heller vara ett geni för att inse att behovet finns där, och efterfrågan kommer inte att sjunka. Ett fungerande samhälle är beroende av stödjande infrastruktur. 

Vestum är ett bolag som kommit från ingenstans och blivit en storspelare på bara ett år. Eller ingenstans, är synd att säga. Det väckte viss uppmärksamhet i finanskretsar och branschpress när klädföretaget Wesc började investera i byggindustriella företag.

– Vestum är ett initiativ som startas av entreprenören Conny Ryk, som tidigare drivit företag i 20 år i bygg och infrastruktur. Sortera som är ett riv- och saneringsföretag, förklarar Simon Göthberg, som är vice vd (CEO), delägare och basar för Vestums förvärvsverksamhet (M&A).

Det var i starten Conny Ryk och fem personer som startade upp Vestum. Att det först var ett klädföretag Wesc var mest en slump. Det var företagskonstruktionen i Wesc som var intressant och en bra startgrop för investeringar i byggsektorn. Conny Ryk hade en plan som de fem grundarna trodde på och räknade med skulle bli framgångsrik. 

– Conny Ryk har varit entreprenör själv sedan han slutade gymnasiet och hade i sin egen verksamhet och genom känningar i branschen, sett att många entreprenörer har – efter en viss storlek – svårt att komma vidare och växa mer. Många entreprenörer är generalister, inte specialister. Att gå från till exempel 50 eller 100 miljoner i omsättning till 200 miljoner kräver annat stöd, resurser och kompetens, som inte alltid finns där, säger Simon Göthberg.

Och här ligger alltså hela Vestums affärsidé. Identifiera företag som arbetar med vad de säger ”samhällsviktig infrastruktur”, och som har varit med länge på marknaden, har en unik kompetens och stabil kundbas. Inte regelrätta bygg- eller anläggningsföretag, utan specialföretag som går som underentreprenörer till dessa, och bär på den där unika kompetensen som gör bolaget värdefullt på marknaden.

– Sedan är vår målsättning att samtliga företag som ingår i Vestumfamiljen ska ha en vinstmarginal på 10 procent. 

En annan bärande idé för Vestum påminner om andra investerare i branschen. Man vill att det förvärvade företaget ska fortsätta med sin egen kultur, varumärke och regionala marknad. Vd ska arbeta kvar och vara med på resan framåt. Decentraliserat beslutsfattande där Vestum finns i bakgrunden med diverse stödfunktioner.

– Vi förvärvar inte företag där företagsägaren vill sälja, ta sina pengar och flytta till Spanien och spela golf. Det är inte aktuellt, understryker Göthberg.

Vestum vill dock helst inte ha för många maskintunga företag, säger man. Det finns ett antal entreprenörer i portföljen med egna större maskiner, Rosenqvist Entreprenad till exempel. Tittar man på Vestums företag så syns en linje. Artic Infra, Hanell Entreprenad, Marbit, MR Entreprenad, MTB Mark & Trädgårdsbyggarna, Kvalitetsmark, Sanera, med flera, är alla tydligt nischade där det är den unika kompetensen som är huvudsaken. Bolagen har maskiner, men det är inte maskinerna i centrum.

– På det sättet är vi inte lika Eleda till exempel. Vi tittar inte på bygg- och anläggningsföretag i allmänhet. Uppsidan för företagen att vara en del av Vestum är att de själva vill komma vidare, växa och bli bättre, men kanske inte vill ta de risker som krävs då. Många av de här bolagen har redan tjänat bra med pengar, så det är inte mer pengar som är drivkraften när man vill sälja. Utan att man ser fördelarna med att ha Vestums stöd i ryggen, säger Simon Göthberg.

Vestum har vuxit från ett klädföretag till en koncern inom infrastruktur i en hastighet som gör att många höjer på ögonbrynen. På kort tid har 52 bolag förvärvats. Bolagen är nu 70 i antal och finns i sex länder. Omsättningen är sju miljarder. För bara två år sedan var detta ett klädföretag.

– Och nu sedan i december 2022, är vi noterade på Nasdaq Stockholm, förklarar Simon Göthberg. 

Fortsättning följer.

Text: Micael Appelgren

Vestum

Vestum är en börs-noterad industrikoncern som levererar tjänster och produkter till samhällsviktig infrastruktur via små- och mellanstora lönsamma bolag med en omsättning om 40-400 miljoner kronor. Decentraliserad affärsmodell – verksamhetsbeslut tas i bolagen med stöd av koncerngemensamma resurser. Störst fokus på bolag med huvudkontor i Sverige eller Norge. Antal förvärv per år: 

2021: 31 st

2022: 20 st

2023: 1 st 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer