Kriminella lyckas allt oftare tas sig in i företagens värld via företagsmäklare visar ny rapport från undersökningsföretaget Acta Publica. Vissa bolag har haft anknytning till företag som handlar med anläggningsmaskiner. Den som avyttrar sitt företag behöver vara noga och anlita seriösa aktörer för att inte riskera att bolaget hamnar i kriminellas händer.
Tidningen Maskinentreprenören kunde för åtta år sedan (2016) rapportera att entreprenadbranschen blivit extra intressant för kriminella aktörer. ”Den organiserade brottsligheten har upptäckt att det är lönsamt att ta över företag och attackerna tycks öka. Entreprenadbranschen är extra intressant för de kriminella”, skrev vi då.
Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kom med en undersökning som visade att bygg- och anläggningsbranschen, transport och återvinning är mest intressanta. Men på senare år har fallen blivit fler och alltmer problematiska. Det har varit för enkelt att ta över företag. På senare år har även så kallade företagsmäklare haft som affärsidé att förenkla det ännu mer för kriminella. Bolagsverket har stått utan verktyg.
Acta Publica har i sin rapport kommit fram till att oseriös bolagsförmedling har kostat samhället närmare 9 miljarder (obetalda skatteskulder) sedan 2017. 15 bolagsförmedlare som hanterat 5 429 bolag har granskats. Ett exempel som Acta Publica tar upp är hur ett välskött mjukvaruföretag (Mindville), med stora kända kunder, blev uppköpt, och det svenska bolaget lämnades sedan tömt och vilande. Detta överläts till förmedlaren Bolagsspecialisten som i sin tur sålde det vidare till två personer som sedan använde det i ett försök att hyra grävmaskiner och lyftkranar som skulle föras ut ur landet.
Ett annat fall är från Trelleborg år 2021 där ett förmedlat företag fått i uppdrag att återvinna byggavfall men lämnade istället 3000 ton av detta på en industritomt och satte sedan en kedja av bolag i affären i konkurs för att undvika ansvar och skatteskulder.
Ett större fall i september i år som nystats upp av Ekobrottsmyndigheten (EBM) i byggbranschen avslöjade ett stort antal bolag som skrivit ut falska fakturor på en halv miljard till bolag som via penningtvätt i bilbranschen sedan betalt ut pengar med syftet att användas till svarta löner. Och så där håller det på.
När tidningen Maskinentreprenören tog upp saken med EBM 2016 konstaterade tjänstemännen där att Bolagsverket hade för smalt uppdrag som mest handlade om att vara serviceinriktade och minska byråkratin. De borde också arbeta med brottsförebyggande verksamhet, ansåg EBM. Riksrevisionen lämnade också rapport om brister tidigare i år:
Riksrevisionen bedömer att Bolagsverket saknar tillräckliga befogenheter och verktyg för att upprätthålla kvaliteten i registret över verkliga huvudmän, som är ett viktigt verktyg i arbetet mot penningtvätt. Detta gäller särskilt när huvudmännen befinner sig i utlandet, rapporterade myndigheten.
– Penningtvätt är systemhotande. Det är viktigt att systemet för penningtvättstillsyn samordnas och utvecklas så att det blir mer effektivt, sa riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Sedan första april 2024 har Bolagsverket också fått en tydligare roll kopplat till att kontrollera att uppgifter i register är korrekta och motverka att felaktiga uppgifter registreras. Detta i syfte att minska riskerna för att verkets rutiner inte längre utnyttjas för ekonomisk brottslighet. Första januari 2025 sätter Bolagsverket en helt ny avdelning i sjön där man bland annat ska försöka stoppa detta.
– Vi har idag identifierat ett antal områden som vi nu går vidare med. En del är kvalitetshöjande åtgärder inom området för årsredovisningar. Här ser vi idag brister och i vårt arbete fokuserar vi på kvalitetshöjande åtgärder. Det kan handla om både delar vi själva kan kontrollera, men också i samverkan med andra kan åtgärda. Ett annat område är målvaktproblematiken där vi i samverkan med andra myndigheter kan komma längre, berättar Therese Frennberg, avdelningschef på företagsavdelningen på Bolagsverket, och som nu blir chef för den nya brottsbekämpande enheten.
Åldersstrukturen i maskinentreprenörernas bransch gör att avveckling av företag är ganska vanligt just nu. Verkar det för enkelt, billigt och att företagets skulder inte anses vara ett problem, är det varningssignaler att lyssna på inför fortsatt process.