maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Boliden köper elektriskt och automatiskt

Epiroc har vunnit en stor order för gruvutrustning, inklusive batterielektriska fordon och automationslösningar, från Boliden för användning vid tre av sina underjordsgruvor i Sverige.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Utrustningsordern inkluderar, bland andra maskiner, gruvtrucken Minetruck MT42 SG, ortdrivningsriggen Boomer E20 SG, och bergförstärkningsriggen Boltec E10 SG . Foto: Epiroc/Pressbild

Boliden, ett av Europas största gruvbolag, har beställt ett brett sortiment av gruvtruckar, lastare och borriggar, inklusive flera batterielektriska versioner. Maskinerna kommer att användas i norra Sverige vid gruvorna Rävliden och Renström – där Boliden producerar zink, koppar, bly, guld och silver – och vid Kankberggruvan, där det utvinner guld och tellur, en mineral som används i tillverkning av solceller.

- Boliden fokuserar på att optimera säkerhet, produktivitet och hållbarhet i sin gruvdrift, inklusive att producera metaller med ett lågt koldioxidavtryck, och vi är glada att de vänder sig till oss igen för att förse dem med rätt lösningar, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.

- Vi uppskattar vårt samarbete med Boliden, tillägger Sami Niiranen, Chef för Epirocs Underground-division.Vi är mycket glada över att se ett stort intresse för våra lösningar, inte minst våra batterielektriska maskiner som genererar nollutsläpp i drift, en förbättrad arbetsmiljö för operatörerna med mindre buller, värme och vibrationer, mindre kostnader och energi för ventilation, och högre produktivitet. Våra batterilösningar har också marknadsledande säkerhetsstandarder.

Utrustningsordern inkluderar, bland andra maskiner, gruvtrucken Minetruck MT42 SG, ortdrivningsriggen Boomer E20 SG, och bergförstärkningsriggen Boltec E10 SG – alla utrustade med batterielektrisk drivlina. Deep Automation, Epirocs banbrytande paket med automationssystem och applikationer, kommer att användas för att automatisera Bolidens materialhanteringsprocess. Deep Automation ger kontroll över flexibla säkerhetszoner, produktion och autonom trafik i realtid – vilket ökar säkerheten, tillförlitligheten och produktiviteten.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer