maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Bostadsjätte får konjunktursmocka

Bostadsbyggaren JM måste dimensionera verksamheten för lägre produktionsvolymer på grund av konjunkturläget. Och läget ser tufft ut under överskådlig tid, enligt bolaget.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article JM måste dra ner på folk och anpassa organisationen till ett klart svårt konjunkturläge för bostadsbyggare just nu. Foto: JM/Pressbild

JM förklarar i ett pressmeddelande: Den avsevärt minskade bostadsförsäljningen som vi ser i spåren av det försämrade konjunkturläget medför en lägre takt i antal sålda bostäder. Då JM alltid arbetar utifrån strategin att det ska finnas en tydlig efterfrågan för planerade bostadsprojekt är det nödvändigt att anpassa verksamheten till de marknadsmässiga förutsättningar som bedöms råda under överskådlig tid.

Detta betyder bland annat koncernens bemanning anpassas genom en minskning med cirka 200 medarbetare. Personalen varslades för ett par dagar sedan.

– Vi är i ett läge där vi behöver vidta åtgärder för att anpassa våra kostnader till en lägre produktionsvolym under rådande marknadsförutsättningar. Det är mycket tungt att som ett led i det behöva fatta beslut om att minska bemanningen och att medarbetare kommer att drabbas till följd av konjunkturläget, säger Johan Skoglund, VD och koncernchef.

Samtidigt har byggbranschen genom Byggföretagen och företagens företrädare kritiserat Riksbankens räntehöjningar då branschen befarar bostadsbyggandet, som redan är rekordlågt, fullständigt havererar. Veidekke har till och med talat om kollaps för bostadsbyggandet i Sverige. Bostadsbyggandet får nu stryk på flera fronter. Höjda kostnader och lägre efterfrågan, samtidigt som kunderna inte vågar investera.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer