maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Bra med mineraler och produktion i Bolidens gruvor

Förbättrade rutiner och arbetsätt gör att Boliden ökat sina mineralreserver. Samtidigt har ett antal produktionsrekord gjorts.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bra tryck i Bolidens verksamhet trots ett utmanande år. Foto: Boliden/Pressbild

- Ökade mineralreserver i Bolidenområdet har adderat motsvarande nära två års produktion vilket är viktigt för oss. Dessutom fortsätter prospektering att ge goda resultat i Nautanen norr om Aitik där vi arbetar med inriktningen att så småningom säkerställa ett miljötillstånd, säger Stefan Romedahl, direktör affärsområde Gruvor.

Samtidigt som dessa positiva mineraltillgångar rapporteras, kommer Boliden ur sitt fjärde kvartal med äran i behåll. Även om försäjningen är lägre för 2023 i jämförelse med 2022 - och rörelseresultatet nästan halverat. Boliden har haft flera problem under året som gick, bland annat en brand i Rönnskär och irländska gruvan Tara ligger i malpåse. Vd Mikael Staffas är ändå nöjd.

- Jag är glad över att se flera kvartalsmässiga produktionsrekord i vår smältverksverksamhet samt en god utveckling i våra investeringsprojekt. Därtill är vi givetvis nöjda med det underliggande kassaflödet under kvartalet, säger Mikael Staffas, VD och koncernchef.

Aitik är Liikavaara nära att tas i produktion. Liikavaara utgör en del av Aitiks mineraltillgångar och mineralsreserver och kommer att ingå i produktionen från 2024. Prospektering och utvärdering pågår även på Nautanen-fyndigheten cirka 15 km norr om Aitik, vilken redovisas separat.

En förbättrad och mer specificerad kostnadsmodell ledde till förändringar i utformningen av dagbrottet och ökade mineralreserver med 12 Mton, trots brytning av 41 Mton under 2023. Mineraltillgången, som i dagbrott är tonnage med dagens beräknade priser och kostnader ligger utanför planerat slutligt dagbrott, minskade med 200 Mton.

I Bolidenområdet ökade de totala mineralreserverna med 1,2 Mton (10%) främst på grund av konverteringen av mineraltillgångar i Rävliden-mineraliseringen i Kristineberg.

I Garpenberg har framgångsrika prospekteringsaktiviteter, infillborrning och tekniska studier under många år gett en väsentlig ökning av både mineraltillgångar och mineralreserver.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer