maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Bra tryck på småhusbyggen

Under de tre första kvartalen 2021 påbörjades det 20 procent fler lägenheter i småhus än under samma period 2020. 2022 ökar det än mer.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Under de tre första kvartalen 2021 påbörjades det 20 procent fler lägenheter i småhus än under samma period 2020. 2022 ökar det än mer. Foto: Navet Analytics

Trots ökningen förra året förväntas byggandet öka med ytterligare 10 procent under nästa år. Magnus Klein, konjunkturansvarig på Navet Analytics, säger såhär:

- Byggandet har nu återhämtat sig efter pandemin och vi förväntar oss att utvecklingen fortsätter vara positiv. I samband med pandemin ställde många om och arbetade hemma en stor del av sin tid. Vi ser att många fortsätter att arbeta hemma en del av sin arbetstid. Det har lett till att fler vill bo större och kan tänka sig att bo längre från stadskärnorna. Därför tror vi att efterfrågan på småhus kommer fortsätta vara stor.

Det finns annan statistik som också stödjer denna prognos. Tittar man på Byggfaktas grafer ökar byggstarterna just nu med 43 procent i jämförelse med tiden förra året. Och arkitekter och konsulter jobbar på; Byggfaktas så kallade projekteringsindex för bostäder ökar nu med 28 procent. Det är klart högre än de siffror som vi nu ser för anläggningsbyggande som ökar mindre.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer