maskinentreprenoren logo

Krönika

Branschen där ingenting är omöjligt!

Något som jag länge fascinerats...

Lästid:  0 min

article

Något som jag länge fascinerats över i den här branschen är att ingenting verkar vara omöjligt för er entreprenörer, oavsett vad det gäller. Jag har i alla fall aldrig stött på en sådan entreprenör under mina tio år på plats. Under våren har jag besökt kyrkogårdsförvaltningen i Nässjö. Där träffade jag 33-årige Robert Sparr. Han jobbar med att ploga snö, klippa gräs, flytta jord och andra allmänna skötselsysslor som hör en kyrkogårdsarbetares vardag till.Vad var det då som gjorde mötet så intressant att det är värt att skriva om här?

Jo, Robert har nämligen en medfödd cp-skada som gör att han har svårt att röra sin högra sida av kroppen. Inte desto mindre kör Robert både lastmaskin och åkgräsklippare i princip varje dag på sin arbetsplats. Nyligen har han fått en ombyggd åkgräsklippare och en ombyggd lastmaskin, anpassade efter hans funktionshinder. Funktionerna i högerspaken har flyttats över till en ny spak på vänstersidan där Robert kan styra allt från framdrift till aggregat och extrahydraulik.

När någon av de andra anställda på förvaltningen ska köra maskinen låter de vänster armstöd vara uppfällt och maskinen fungerar då ”som vanligt”.Det går inte att ta miste på Roberts lycka över att kunna köra maskinen och sitta i en bekväm arbetsställning. Han har bevisat att ingenting är omöjligt. Nästa gång något känns svårt eller nästintill omöjligt för mig ska jag tänka på Robert! För självklart ska branschen vara öppen för alla och även om det var svårt att från början hitta en leverantör som kunde ta sig an uppgiften.

Och även om det var ännu svårare att hitta en fungerande lösning gav varken leverantör eller arbetsgivare upp, lika lite som att Robert gett upp sin kämpaglöd om att köra maskiner, även om det till en början både var svårt och slet på kroppen. Ingenting är omöjligt i entreprenadbranschen. Varje dag löser ni det omöjliga och jag kan inte sluta imponeras och fascineras över detta.

Tänk att få gå till jobbet och lösa problem som Roberts. Det är nästan så man blir lite avundsjuk där man sitter fastklistrad bakom ett tangentbord utan att åstadkomma en enda fiffig lösning. Branschen behöver arbetskraft, det brukar föras på tal hur man ska få fler kvinnor till entreprenadyrkena. Branschen behöver också fler som Robert!

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer