maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Branschen fortsatt ”macho”

Machokulturen fortsätter att dominera arbetsplatserna i samhällsbyggnadssektorn även 2023. Det visar årets Machoindex från Byggcheferna. Diskriminerande skämt är för tredje året i rad det största problemet.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Årets machoindex visar ingen förbättring. Fortfarande uplever ungefär hälften av cheferna i branschen att det förekommer machokultur på arbetsplatserna. Foto: Byggcheferna

Machoindex är ett verktyg utvecklat av forskare som används av Byggcheferna för att göra en årlig mätning av machokulturen i branschen. Trots att det genomförts satsningar för att få bort den så kallade machokulturen i branschen märks ännu inga effekter av detta, enligt Byggcheferna.

Machoindex 2023 ligger fortsatt högt på 49 procent, en knappt märkbar skillnad mot tidigare års index på 50 respektive 46 procent.  Det innebär att runt hälften av cheferna anser att det finns machokultur på arbetsplatserna.

– I en bransch där arbetsplatsolyckorna inte minskar och kompetensförsörjningen fortsätter utmana, är ett machoindex på 49 procent mer machokultur än vi har råd med, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Byggcheferna menar att machokultur är roten till många av de utmaningar branschen står inför som kompetensförsörjning, social hållbarhet, affärsrisker och säkerhet. Machoindex 2023 visar också att var femte kvinnlig chef menar att kvinnoskämten förekommer ofta eller mycket ofta – bara två procent av de äldsta cheferna håller med. Enligt sju av tio chefer inom samhällsbyggnad dras skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Machoindex enligt kvinnliga chefer uppgick till 55 procent men enligt män över 60 år bara 43 procent.

– Att cheferna uppfattar samma verklighet så olika beroende på ålder och kön visar tydligt att det finns mycket mer att göra för att skapa gemensamma spelregler. Så att alla kan trivas och ha förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Jeanet Corvinius.

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer