maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Branschen i krismöte med regeringen

Branschföreträdare träffar idag regeringen med anledning av byggkrisen. TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen uppmanar gemensamt regeringen att vidta åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig och drar ner hela den svenska ekonomin.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen sitter idag i krismöte med regeringen tillsammans med andra branschföreträdare. Foto: Byggföretagen

Inflationen behöver bekämpas, men Sverige måste kunna hantera flera utmaningar samtidigt menar branschföreträdare. Branschen kan inte ensamma hantera byggkrisen. Risken är att krisen leder till att en generation byggarbetare förloras, vilket hotar både samhällsbygget, klimatomställningen och Sveriges beredskap.

Byggsektorn står för 11 procent av Sveriges BNP och skapar många jobb. För varje nytt byggjobb skapas tre ytterligare jobb inom material, transporter, med mera. De jobben försvinner nu på grund av kollapsen i byggandet. Enligt Byggföretagens senaste prognos väntas 23 600 bostäder påbörjas 2024 vilket kan jämföras med 60 000 bostäder 2021. Var sjätte GS-medlem i träindustrin blev varslad 2023, i Byggnads a-kassa ökade antalet inskrivna med 50 procent och konkurserna i byggsektorn ökade med 29 procent.

"Regeringen har tidigare sagt att de är beredda att göra mer om krisen förvärras. Vi uppmanar därför gemensamt regeringen att vidta kraftfulla insatser för att få fart på byggandet. Annars riskerar den svenska byggindustrin att slås ut", skriver Byggföretagen i ett pressmeddelande.

En rapport från Stockholms handelskammare visar att byggkrisen kan komma att kosta Sverige 1 000 miljarder kronor till år 2030.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer