maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Branschen måste visa ungdomarna vilken utvecklingskurva som finns”

Stefan Lindberg, vd och ägare Binab Entreprenad AB

placeholder

Lästid:  0 min

article

Vilka frågor är mest avgörande för branschen just nu, tycker du?

– Jag tycker att det handlar om rekryteringsfrågan. Hur ska vi göra, vad kan vi göra och vad ska vi göra för att det här yrket ska bli attraktivt för den yngre generationen? Vi måste lyckas med detta, för om det inte finns folk som vill och kan hantera anläggnings­maskiner så får inte bara branschen problem, hela samhället får problem.

Hur har du själv gjort för att lyckas rekrytera rätt kompetens?

– Ja, jag har ju anpassat uppdragen geografiskt. Tidigare hade jag projekt längre bort, men det är svårare idag. Den nya generationen vill kunna komma hem i tid och det ska hämtas och lämnas på dagis och så vidare. Men vi skulle ändå behöva bli fler för blir någon sjuk så får vi lösa det med att vissa får jobba mer och längre. Det är inte långsiktigt hållbart.

Vad krävs för att yrket ska bli attraktivt och locka fler, tror du?

– Enklast och snabbast är väl tyvärr att bara titta på löner och arbetstider. Men viktigast är kanske att visualisera vilken utvecklingskurva som finns i företagen. Kanske många tror att man blir kvar i maskinen för att man börjar där. Men man kan gå långt, starta eget, bli vd och så vidare. Det tror jag vi i branschen har missat, och där behöver vi bli bättre.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer