Undersökningsföretaget Navet Analytics har på begäran av Maskinentreprenörerna (ME) tagit fram en rapport för att kartlägga hur tillgången på arbetskraft (anläggare och maskinförare) ser ut – och även lämna en prognos för de kommande fem åren. Det ser inte jätteljust ut. Det visste vi. Det är brist nu och den riskerar att bli ännu värre inom fem år. Och konkurrensen om talangerna kommer att hårdna, skriver rapportförfattarna. Det är många branscher som saknar yrkesarbetare.
– Men man brukar tyvärr säga lite slarvigt att det är brist. Just nu är det i varje fall i byggbranschen för många yrkesarbetare på vissa jobb. Det finns en hög arbetslöshet. Man ska heller inte säga att det ska bli bättre – jag tycker man ska tänka att vi ska göra bättre, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning på organisationen Byggföretagen.
Det som är olyckligt är att intresset för gymnasieskolans yrkesprogram ökar – men inte inom bygg- och anläggningsprogrammen. Här går det åt andra hållet. Elin Kebert tycker det är bekymmersamt, men konstaterar samtidigt att de som nu är varslade vill tillbaka till byggbranschen när det vänder. Det tyder på att de som jobbar i branschen trivs och tycker att det är en attraktiv bransch. Vi ser inte samma flykt som under 90-talskrisen.
Rapporten från Navet Analytics visar att:
Det är brist i alla ME:s regioner på både anläggare och maskinförare. I Sverige saknas idag cirka 700 anläggningsmaskinförare och 1 500 anläggare, skriver Navet Analytics.
Prognosen för tillgången på arbetskraft om fem år visar att det kommer finnas ”stor” arbetskraftsbrist i alla ME:s regioner om inga åtgärder vidtas, som det heter. Prognosen för hur det ser ut om fem år visar en möjlig brist på cirka 1 500 anläggningsmaskinförare och runt 3 000 anläggningsarbetare.
Analysen bygger på att inflödet av ny personal till branschen fortsätter i samma takt som i genomsnitt de senaste fem åren. Men riktigt så illa som Navet Analytics har kommit fram till lär det inte bli då analysen bygger på uppgiften att majoriteten (56 procent) av samtliga maskinförare anses jobba utanför branschen och att tillflödet kommer fortsätta på samma sätt. Den uppgiften har Navet Analytics hämtat hos SCB:s yrkesregister där man inte tagit hänsyn till att maskinentreprenörer är verksamma även utanför den direkta byggsektorn.
Navet Analytics har också intervjuat medlemsföretag. Företagen förutspår att bristen på arbetskraft kommer att öka inom alla yrkesgrupper de kommande fem åren. Förutom en stor brist på anläggningsmaskinförare och anläggningsarbetare, förväntas bristen bli stor inom lastbilsförare, projektledare, verkstadsarbetare/mekaniker samt platschef/arbetsledare.
För att undvika en omfattande arbetskraftsbrist konstaterar Navet Analytics att det behövs förbättringar: Det behöver finnas fler utbildningsplatser i alla ME:s regioner, fler behöver fullfölja sin utbildning och fler behöver börja arbeta i branschen efter avslutad utbildning. Dessutom behöver andelen personer som sedan väljer att arbeta inom maskinentreprenadbranschen bli större.
Detta kan tyckas självklart. Men det kommer krävas ytterligare ansträngningar av företagen, branschorganisationer och fackföreningar. Och samhället. I Stockholm finns till exempel ingen utbildning för anläggare just nu.
Linda Ekholm som är chef för kompetensförsörjning inom Maskinentreprenörerna (ME), ser den beställda rapporten som en bra grund att stå på när ME nu ska jobba vidare med dessa frågor.
– Nu vet vi hur det ser ut, och efter dessa uppgifter kan vi forma en strategi där vi ska kommunicera till relevanta myndigheter och beslutsfattare på ett sätt som gör att dom fattar kloka beslut när det gäller vilka utbildningar man ska satsa på och på vilka platser, säger Ekholm.
De personer som idag arbetar i branschen behöver stanna kvar och företagen behöver agera för att undvika att personer byter bransch, men också att möjliggöra för de som kan gå i pension att jobba kvar längre, skriver rapportförfattarna i sin analys. ME håller så klart med och här planerar ME att hitta ”plattformar” för medlemsföretagen att hjälpa branschen och företagen.
ME-företagen bedömer att de under de kommande fem åren behöver öka sin personalstyrka med maskinförare i storleken 24 procent och 29 procent för anläggningsarbetare.