maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, noteras att byggandet inom flera sektorer bromsar in.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Offentligt byggande börjar backa på bred front, enligt marknadsanalytikerna Navet. Foto: Navet

När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker nu en bred nedgång. Totalt sett påbörjades husbyggnadsprojekt till ett värde av 48 miljarder kronor under första halvåret, vilket var 13 procent lägre jämfört med samma period 2021. Den största nedgången skedde inom skolor och utbildningslokaler med 24 procent. Utfallet får stor inverkan på totalvolymen eftersom sektorn svarar för 25 procent av byggandet inom offentlig sektor. Inom övriga sektorer var nedgången knappt 15 procent. Undantaget var sjukhus och vård som ser ut att rekylera starkt efter fjolårets stora nedgång.

Navet använder ett antal källor när de gör sina analyser. Bland annat databasen Byggfakta. Byggfaktas så kallade Byggstartsindex är totalt ner 8 procent just nu. Bostäder tappar mest. Men lokaler ser ut att repa sig lite just nu, där pekar det uppåt fyra procent. Byggstartindex är dock lite mer av en ögonblicksbild. Svårast ser det ut för anläggningsjobben som pekar neråt både i byggstarter och när det gäller projektering. Det ser alltså inte ut som om det finns något tryck inom anläggning ens kommande år.

Statistiken stämmer också i hög grad med Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer. Där är det främst företag bland husbyggarna som tror på ett minskat byggande. Gällande utsikterna på byggmarknaden på ett års sikt är både husbyggarna och anläggningsbyggarna historiskt pessimistiska. Företagen har sammantaget inte varit så negativa om byggutsikterna på ett års sikt sedan 1992, rapporterar Konjunkturinstitutet.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer