maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bred väg för maskinförare in i yrket

Fack och arbetsgivarna i yrkesnämnderna för bygg och tansport (BYN och TYA) erkänner varandras respektive grundutbildningar till förare av mobila maskiner.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Nelly Pettersson på bilden har varlt att bli maskinförare via yrkesvux i Uppsala. Foto: Per Kristiansen

Genom en uppdaterad överenskommelsen är det möjligt för en maskinförare att ta anställning inom samtliga branscher som omfattas av avtalet, oavsett vilken utbildningsväg man tidigare valt, och arbetsgivare som rekryterar medarbetare, som genomgått godkänd utbildning, kan därmed vara säker på att de genomgått en likvärdig utbildning. Parterna är överens om att de möjligheter som avtalet ger branscherna är mycket värdefulla, särskilt i det läge som branscherna befinner sig i med stor brist på utbildad arbetskraft.

BYN består av Maskinentreprenörerna, Byggföretagen, Seko och Byggnads. TYA består av Biltrafikens Arbetsgivareförbund, Svenska Flygbranschen, Motorbranschens Arbetsgivareförbund, Förbundet Sveriges Hamnar, Almega Tjänsteföretagen, Arbetsgivarföreningen FREMIA, Svenska Transportarbetareförbundet, Ledarna och Unionen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer