Det handlar inte bara om maskinförare, även om bygg- och anläggningsbranschen ligger i topp när det gäller kompetensbrist och problem med att rekrytera rätt personal. 70 procent av samtliga branscher har stora bekymmer, enligt studier. Saknas det personal ökar bland annat risken för att expansionsplaner skjuts på framtiden eller att felrekryteringarna ökar. Många arbetsgivare löser bristen på gymnasial yrkeskompetens genom att anställa personer med annan gymnasieutbildning och internutbilda dem inom de områden som är specifika och nödvändiga för den bransch som arbetsgivarna är verksamma inom. Det kostar. De direkta utbildningskostnaderna handlar om personal, utrustning och lokaler, medan de indirekta kostnaderna är förknippade med produktionsbortfallet under utbildningstiden. Beräkningar som presenteras i rapporten från Svenskt Näringsliv visar att om hela underskottet av gymnasial yrkeskompetens inom samtliga sektorer neutraliseras genom internutbildningar motsvarar det en direkt utbildningskostnad på mellan 6,7 och 13,4 miljarder kronor, eller i genomsnitt 10,2 miljarder kronor, sammantaget för perioden 2021–2035. Dessutom ett produktionsbortfall under utbildningstiden som har uppskattats till mellan 44,7 och 89,5 miljarder kronor, eller i genomsnitt 67,8 miljarder kronor.
– Det här är kostnader som det offentliga ska ta hand om. Nu har Svenskt Näringsliv tagit fram en reformagenda där vi föreslår att branscherna måste få ökad makt över yrkesprogrammens innehåll och kvalitetssäkringen. Jag tycker att beslutsfattarna nu ändå inser allvaret i det här och regeringen har presenterat förslag, dels om att yrkesutbildningarna ska öppna för högskolestudier för de som vill, och att arbetsmarknadens behov, inte bara elevernas önskemål, ska styra hur många platser det blir på gymnasieutbildningarna, säger Magnus Wallerå.
Detta är viktiga steg åt rätt håll. Men skutan kommer inte gå att vända på ett par år, och under tiden menar ME att det saknas 1000 yrkesutbildade maskinförare varje år.
– Sedan efter valet måste den nya regeringen prioritera de här frågorna, för annars klarar Sverige inte av klimatomställningen heller. Det är det här yrkesarbetarna som kommer att bli framtidens hjältar så att säga. Det är dom som ska utföra det arbete som behövs. Intressanta och viktiga jobb som leder framåt till utveckling och även eget företagande, menar Wallerå.
I dagsläget har sju av tio svenska företag svårt att få tag på kompetens och vart femte rekryteringsförsök misslyckas. Antalet elever som läser en yrkesutbildning har sjunkit från 45 till 30 procent. Varje år är det 16 000 – 17 000 elever som inte klarar grundskolan.