maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Omställningen kommer att kosta pengar för alla

Bygg- och anläggning ska bli fossilfritt, även bergmaterialindustrin och transport. Om nio år ska utsläppen ha halverats. Det är bara en maskininvestering bort.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Maskinias produkt­ansvarige Anders Marklund och Maskinias vd Fredrik Holmquist har siktet inne på fossilfria maskiner och ett mer hållbart Maskinia. Men gratis blir det inte. Foto: Micael Appelgren

Energimyndigheten har av regeringen fått i uppdrag att betala ut pengar för elektriska arbetsmaskiner i en klimatpremie. Den sökande kan få maximalt 20 procent av miljö­fordonets inköpspris och stödet beräknas finnas fram till och med 2023. Förlängning är nog att vänta, men potten för arbetsmaskiner är så liten att det knappt ens kommer att hjälpa på marginalen. Tidningen Maskinentreprenörens bedömning är att det rör sig om cirka 60 miljoner som kan komma att bli aktuella under perioden.

– De stora grävmaskiner som i dag går på batteri kostar i dag runt sju miljoner. Det säger sig själv att det behövs en större insats från samhället. Jag tycker att man ska titta på Nederländerna och Norge där investeringsstödet är klart större och vilket också gör att dessa länder nu får ut allt fler eldrivna maskiner, säger Fredrik Holmquist, som driver och äger maskinleverantören Maskinia.

Maskinia med säte i Linköping är ett av de företag som levererar anläggningsmaskiner som på allvar börjar titta över hela sin organisation inför framtiden. Här tvivlar ingen på att el är på väg in, och att vägen fram mot en fossilfri bransch är verklig. Det kommer att hända. Att inte anpassa sig finns inte.

– Vi ska nu ha ett personalmöte här och gå igenom de planer vi har tagit fram för framtiden för Maskinia. Vi kommer att anpassa våra anläggningar, vår bilflotta, och våra maskiner. Det kommer att bli ganska stora investeringar för oss. Men det här kan inte vi som maskinleverantör klara själva, vi måste har med oss hela branschen i den här omställningen, kunder och andra maskinleverantörer, och vi behöver jobba brett och tillsammans. Även branschens organisationer Maskinleverantörerna och Maskinentreprenörerna, säger Holmquist.

Det finns flera skäl till att Maskinia nu lägger in en högre växel och har satt upp egna tuffa klimatmål för företaget. Dels känner Fredrik Holmquist ett eget personligt engagemang.

– Man behöver inte lyssna på många sommarprat för att förstå vad det är som händer med vårt klimat just nu. Jag har tonåringar hemma och vem vill vara en förälder som säljer klimatfarliga maskiner? Det går inte!

Men det är också ett faktum att Maskinia som levererar Doosan, redan nu nästa år kommer att kunna få tillgång till både små och större anläggningsmaskiner som är batteridrivna. Både bandgrävare och hjulgrävare. Maskiner som är testade och redan går skarpa i jobb.

– Nästa år står de stora grävmaskinerna redo hos oss. Våra dumprar från Bergmann har också el-alternativ redan nu. Vi ska åka till Holland här inom kort och testa och se på det nya. Så nu är det på riktigt.

Maskinia har även börjat titta på alternativa finansieringsformer när det handlar om elmaskinerna som nu är på väg in. Både banker och kunder behöver få tydlig information att de här nya maskinerna inte är samma sak som de vi hittills har arbetat med.

– En elmaskin har längre livscykel och lägre kostnader för till exempel service och underhåll under den tiden. Vi kommer behöva finansieringslösningar som kanske sträcker sig tio år, istället för sex som är vanligt nu. Men det här behöver även bankerna förstå, och vi har redan börjat med det arbetet, säger Holmquist.

Maskinia som alltså just nu själva ställer om, ska installerar jordvärme och solceller de kommande åren, har redan en plan för det egna företaget.

Nu blir det standard med miljöoljor för hydrauliken och HVO i tanken när maskinerna levereras till kund. Krav kommer att ställas även på företagets leverantörer. Satsningen är ganska omfattande och målet är att det ska stå klart 2026.

– Vi tänker även att vi längre fram måste börja tänka mer cirkulärt när det gäller reservdelar, att reparera mer än att byta ut. Remake, som det heter, säger Anders Marklund som är produkt­ansvarig på Maskinia.

En utmaning är att få med sig kunderna, för det är en omställning för alla, och det kommer att kosta pengar för alla. Och ökade kostnader måste självfallet hämtas in med intäkter som matchar. För alla.

– Det är bland annat här jag menar att alla måste vara aktiva. Inte bara hela branschen, utan även samhället. Ska beställarna upphandla fossilfritt så kommer man att behöva ha priser som matchar entreprenörernas investeringar. Det krävs politiska beslut även här som gör omställningen möjlig, resonerar Fredrik Holmquist

Text:

Maskinia

Maskinia är ett familje-företag som har vuxit och utvecklats under 30 år, och marknadsför sig själva som tredje största maskinleverantör i Sverige. Maskinia saluför Case, Doosan, Bergmann men har också maskiner för uthyrning, via systerbolaget Mrent. 2026 ska Maskinia vara fossilfritt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer