maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Bygg går bättre än alla andra branscher

Konjunkturinstitutets Barometerindikator backade med 6,2 enheter från 116,3 i december till 110,1 i januari. Samtliga sektorer förutom bygg- och anläggningsverksamhet bidrog till minskningen.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Det är fortsatt bra tryck i byggbranschen. Finns dock orosmoln i horisontet. Kostnader som ökar och att andra branscher, som är byggbranschens beställare, inte ångar på lika bra just nu. Foto: Ryno Quantz

Byggbranschen sticker ut. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin och alla branscher minskar. Men till skillnad från övriga konfidensindikatorer steg indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet med 1,4 enheter. Indikatorn för husbyggande steg medan indikatorn för anläggningsverksamhet förblev oförändrad på en relativt hög nivå.

Men frågan är hur länge byggbranschen kan flyta ovanpå när samtliga andra branscher känner av en nedgång? Detaljhandelns konfidensindikator backade med 6,8 enheter. Minskningen förklaras framför allt av företagens allt dystrare förväntningar gällande den framtida försäljningsvolymen.

Även tjänstesektorns konfidensindikator minskade i januari. Två branscher som faller kraftigt är hotell och restaurang samt resebyråer, båda indikatorerna faller med cirka 20 enheter jämfört med förra månaden.

Hushållens konfidensindikator backade med hela 8,2 enheter. Indikatorn har inte varit på en så låg nivå sedan november 2020.

Man kan ändå konstatera att Konjunkturinstitutets indikator stämmer med reda fakta gällande startade och planerade byggen. Byggfaktas databas visar att byggstarterna har ökat med 20 procent och de planerade (projekteringsindex) visar på en ökning med 14 procent. Det finns dock delar av byggbranschen som redan nu påverkas av avmattningen i andra sektorer. Byggstarter och projektering gällande lokaler minskar nu. Projekterade industrijobb minskar också. Anläggningsjobben där många maskinentreprenörer är verksamma ser fortsatt stabilt ut.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer