maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggarbetsplatsen som producerar sin egen el

Implenia i Norge driver ett pilotprojekt, HydroPilot, som går ut på att utveckla och pilottesta vätgasdrivna lösningar för att eliminera utsläpp på byggarbetsplatser. Nyligen har två bränslecellsmoduler som ska producera utsläppsfri el till byggarbetsplatsen beställts.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Implenia i Norge ska förse sin arbetsplats med el från två bränslecellsmoduler, utvecklade av det norska miljöteknikföretaget TECO 2030. Foto: TECO 2030 ASA

Implenia driver projektet tillsammans med TECO 2030 ASA som ska leverera bränslecellsmodulerna. TECO 2030 är ett norskt miljöteknikföretag som utvecklar nollutsläppsteknik för sjöfart och tung industri.

Ordern från Implenia avser två moduler med en total effekt på 800 kW. Dessa ska installeras i en 20-fots container och beräknad leverans är under tredje kvartalet nästa år. Implenia har dessutom lagt in en option om att inkludera ytterligare två moduler för att öka effektkapaciteten till 1 600 kW.  Investeringen för de första två modulerna uppgår till omkring 20 miljoner norska kronor.

– Vi tror att vätebränsleceller kommer att spela en stor roll för att uppnå norska regeringens plan om att göra byggarbetsplatser fossilfria, säger Audun Aaland, vd för Implenia Norge AS, som ställer sig bakom regeringsinitiativet.

– Det faktum att ett internationellt byggföretag som Implenia går vidare med vätebränsleceller som energikälla för sina arbetsplatser sänder en stark signal om att det finns nu ett hållbart utsläppsfritt alternativ för tunga applikationer, säger Tore Enger, vd för TECO 2030 ASA.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer