maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggare varslar 100 om uppsägning

Moelven Byggmodul AB varslar om uppsägningar till följd av vikande efterfrågan och därmed lägre behov av främst projekteringsresurser och personal inom tillverkning. Ett varsel om 100 anställda har lagts.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Henrik Asp, vd för Moelven Byggmodul AB. Foto: Moelven/Pressbild

Samtliga medarbetare inom Moelven Byggmodul AB fick under tisdagsförmiddagen information om varslet, som nu blir föremål för fackliga förhandlingar.

- Det är oerhört tråkigt att behöva ge ett sånt här besked till våra medarbetare som gör ett fantastiskt jobb. Tyvärr ser vi en svag marknad framåt och att nya projekt inte kommer in i tillräckligt hög takt. Detta gör att vi i början på nästa år, baserat på den informationen vi har nu, tyvärr inte har nog med arbete till vår personal, säger Henrik Asp, vd för Moelven Byggmodul AB.

Totalt handlar det om att 100 anställda kan beröras om uppsägning, varav cirka 80 kollektivanställda i Säffle och 20 tjänstemän på Moelven Byggmodul AB’s olika orter. Flest tjänstemän berörs i Sandsjöfors där företaget på sikt avser att avveckla projekteringen och koncentrera den till Värmland som ligger närmare produktionsmiljön.

- Vår produkt är konjunkturkänslig och i det här fallet ser vi att exempelvis bostadsprojekt drabbas av tiden vi nu är inne i med inflation och stigande räntor. Även marknaden för hyrmoduler är svag. Vi har klarat oss ganska länge hittills och har anpassat oss, exempelvis genom att dra ner på kvällsskift och nattskift, säger Asp.

- I dagsläget är beläggningen relativt god i fabrikerna fram till slutet av året, men givet att vi inte har bekräftade affärer för 2024, så behöver vi agera redan nu. Genom att reducera takten så anpassar vi produktionskapaciteten på ett sätt som gör att vi har produktion under en längre tid, säger Asp.

Trots utmanande tider har Asp förhoppningar om att marknaden kommer vända.

- Vi jobbar för att kunna säkerställa en snabb produktionsökning när marknaden vänder. Vår ambition är att fortsätta bygga ett ännu starkare Byggmodul på längre sikt. Hållbart byggande i trä är en växande marknad, det är vi säkra på. Tyvärr är marknaden svag för tillfället, men förr eller senare kommer det vända.

Moelven Byggmodul är idag Skandinaviens ledande producent av industriframställda Byggmoduler i trä. Företaget har i dag cirka 500 anställda och omsätter cirka 1,7-1,8 miljarder kronor. Kunderna är huvudsakligen privata och offentliga byggherrar samt många uthyrningsföretag. Moelvens svenska produktionsanläggningar för modulproduktion i trä finns i Kil, Säffle och Torsby.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer