Martin Ulfving, avtalsansvarig för Väg- och banavtalet, Byggföretagen:
- Byggföretagen verkar för verksamhetsnära lösningar utifrån varje företags förutsättningar. Uppgörelsen innebär fortsatta steg i önskad riktning. Vi har fått till ett balanserat avtal, säger Martin Ulfving, avtalsansvarig för Väg- och banavtalet, Byggföretagen.
Avtalet innehåller vissa materiella förändringar i lönebestämmelserna. Det innebär ökad flexibilitet för Byggföretagens medlemsföretag. Och vissa trygghetsförbättringar för Seko. Rakt på sak kan man säga att arbetsgivare nu får rätt att belöna viktiga medarbetare utöver satta nivåer i kollektivavtalet. Seko beskriver det såhär:
"En nyhet i avtalet är att medlemmarna inom branschen kan få möjlighet till ett kortvarigt lönetillägg om de åtar sig en viss arbetsuppgift som ligger utanför ordinarie arbete och som innebär ett större ansvar".
Byggföretagen:
- Arbetsgivare får möjlighet att ensidigt besluta om lönetillägg till enskilda medarbetare och efter överenskommelse förfoga över hela avtalshöjningen, säger Martin Ulfving.
Parterna inför också en bestämmelse om att månadslön ska tillämpas vid sammanhängande anställning överstigande tre månader. Detta har varit mycket viktigt för Seko.
Det nya avtalet följer annars det så kallade märket och ger ett värde på 6,4 procent över två år. Viktigt för Seko i förhandlingarna har varit att alla som jobbar inom branschen ska få tryggare anställningar. Det nya avtalet innebär en förbättring på det området, eftersom Seko har fått in en gräns som innebär att nyanställda med en anställningstid på mer än 3 månader ska ha månadslön. En förändring som träder i kraft från och med 1 oktober 2025.
– För vår del har det varit viktigt att ta ansvar för hela branschen och att kunna säkerställa att alla som jobbar inom Väg och ban ska få ut månadslön, vilket också betyder att våra medlemmar får helglön på utgående lön. Det här är också viktigt för utländsk arbetskraft som är här på långa kontrakt, säger Sandra Lindström, avtalsansvarig ombudsman för Väg- och banavtalet.
I avtalet med Byggföretagen har det inte gjorts några justeringar gällande arbetstider. Det kan göra det både svårare och enklare för Maskinentreprenörerna (ME) att få igenom villkor gällande att arbetstidsförläggningen. Men med tanke på att Seko gått med på lönetillägg, så återstår det att se hur förhandlingarna slutar mellan ME och Seko innan vi vet säkert.
Avtalet omfattar cirka 15 000 anställda inom bygg- och anläggningsbranschen.